Vlna odporu proti vedení buštěhradské školy stoupá

Zdroj: Kateřina Husárová, Kladenský deník, 17. 10. 2007

Buštěhrad - Ředitelka Věra Sklenářová, která podle vyjádření dvaaosmdesáti podepsaných lidí na petičním archu, není údajně kompetentní k výkonu svojí funkce, působí ve škole teprve druhým rokem. Přesto odsud musela za tu dobu odejít nejméně desítka kantorů a několik žáků.

O případu Lucie Rakové, která je plně inkontinentní a skončila kvůli nezájmu vedení školy v Jedličkově ústavu, informoval Kladenský deník již v minulém týdnu. Školu ale musela opustit, kromě dalších, také dvanáctiletá Markéta.

Přestože je dysgrafik a dyslektik, za bývalého ředitele Berana školu navštěvovala bez problémů. Teď musela odejít do speciální v Kladně. "V pedagogicko–psychologické poradně nám řekli, že Markéta může navštěvovat i běžnou školu, ale potřebuje individuální přístup pedagogů. Postupem času jí ale začali v Buštěhradu tak znepříjemňovali život, že jsme to vzdali a odstěhovali se do Kladna," uvedl otec dívky Václav Matys.

Ředitelka Sklenářová však tvrdí, že rodina nebyla vůbec schopna se školou řádně spolupracovat. K rodičům Markéty i Lucie se časem přidali další postižení, kteří buď museli ze školy odejít proti své vůli, anebo z ní byly vyloučeny jejich děti.

"V místní restauraci jsme v létě uspořádali veřejnou schůzi, kde měli všichni možnost se vyjádřit. Přesto, že jsme přednesli řadu argumentů, proč by měla být ředitelka odvolána, u starosty a zastupitelů jsme se setkali s neúspěchem. Žádná kontrola nedokázala zjistit pochybení, jen to jaksi není k žití," uvedla iniciátorka petiční akce Šárka Tyburcová.

Tato matka dvou buštěhradských žáků a další rodiče shodně tvrdí, že výukový program je zde prováděn nestandardním způsobem a v některých třídách se za jediný rok vystřídali i tři učitelé angličtiny, dva dějepisu. Český jazyk dokonce vyučovala osmdesátiletá kantorka, přitom mladší museli školu opustit. Přestože Kladenský deník zjistil, že nepříliš spokojeni byli v předchozích letech s ředitelkou jak v Praze-Lysolajích, tak i v Pra〜ze 10, Česká školní inspekce, která zařízení navštívila 18. až 20. září letošního roku, ji celkově zhodnotila jako průměrnou.

"Od počátku trvám na tom, že petice proti ředitelce byla shledána neoprávněnou a zřizovatel ji odvolat nemůže, protože nebyly naplněny podmínky stanovené školským zákonem," uvedl důrazně starosta Buštěhradu Jiří Nový.

"Školu mám v pořádku, což potvrzuje i hloubková analýza, kterou jsem nedávno provedla. Od dob revoluce se tu před mým nástupem nic nezměnilo. Není tedy divu, že jsem potom u některých lidí neoblíbená," uvedla ředitelka Věra Sklenářová, jež komě této náročné práce vykonává i funkci starostky v Koněprusích. Podle oslovených bývalých kantorů školy nechybějí paní ředitelce správná čísla, ale lidský rozměr.

"V paragrafech má jasno, ale její morální kredit je tak nízký, že si ho netroufám hodnotit," řekla jedna z bývalých učitelek Ladislava Nová.