Nezájem okolí přivedl Lucii z Buštěhradu do ústavní péče

Zdroj: Kateřina Husárová, Kladenský deník, 11. 10. 2007

Buštěhrad - Lucie Raková z Buštěhradu se narodila s rozštěpem páteře, má částečně ochrnuté dolní končetiny. K vyměšování musí používat plenkové kalhotky. Přesto se i s takovým postižením dokázala naučit chodit ve speciálních botách a jako ostatní zdravé děti se zapojit do kolektivu běžné základní školy. To vše ale bylo možné pouze do doby, než do zařízení nastoupila nová ředitelka.

Rodina dívky je přesvědčena, že vinu nese ředitelka, která si pouze nechtěla přidělávat práci, vedení školy ale hovoří jinak. "Maminka za mnou v září loňského roku přišla, zda by žákyně nemohla do školy chodit i nadále. Protože jsem ji neznala a v té době byla na ozdravném pobytu, žádala jsem matku o aktuální dokumentaci od lékařů a psychologů. Tu mi bohužel nedodala. Po vzájemné diskusi jsem se dočkala leda urážek. Paní Raková byla nepříčetná," uvedla ředitelka Základní školy v Buštěhradu Věra Sklenářová.

"Paní ředitelce jsem se snažila vysvětlit, že dokumentace z roku 2004 je platná a Lucčin stav se nezměnil, ovšem není možné provést aktuální vyšetření, když je dcera v ozdravovně," uvedla Lucčina matka Michaela Raková.

Po ostré rozpravě, která se v ředitelně odehrála, bylo jasné, že ke společnému závěru obě dámy nedojdou. Podle vyjádření ředitelky dále matka bez jakéhokoli oznámení a vysvětlení poslala dceru na počátku ledna letošního roku do školy.

"Dívku jsem potkala na chodbě, šla o berlích, speciální botu neměla a já měla strach z toho, jaké by to mělo následky, kdyby spadla třeba ze schodů. Oslovila jsem i odbor sociální péče v Kladně, aby mi pomohli záležitost řešit," uvedla ředitelka Sklenářová, která tvrdí, že proti integraci dívky v zásadě nic nenamítá.

Kladenské sociální pracovnice po prověření situace v rodině nabyly dojmu, že matka má k záležitosti laxní přístup. "Buštěhradská škola nepatří mezi ty, které se specializují na integraci handicapovaných dětí. Matka dostala možnost umístit dítě v Hřebči, kde byl žákyni k dispozici i asistent. Paní Raková ale dceru odhlásila a o své vůli ji nechala umístit v Jedličkově ústavu," uvedla vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví Magistrátu města Kladna Marie Vacková. Vzhledem k tomu, že manželé Rakovi mají ještě dva syny a matka má po mnoha letech řádné zaměstnání v kanceláři na letišti, je prý nemožné, aby dceru vozila denně na čas tam a zpět.

"Za ředitele Berana holka do školy chodila. Mně bylo ale řečeno, že si tím chci jen zjednodušit život," řekla Raková.

Rakovi proto sepsali petici a předali ji buštěhradskému úřadu. Starosta ani zastupitelé však neshledali žádné pochybení ze strany ředitelky školy - a návrhy na její odvolání zamítli.