Střela na Střele

Zdroj: Naďa Fenclová, Náš region. Roč. 2, č. 16, 16. 8. 2007

Stejně jako v předchozích letech pořádalo sdružení Střela Buštěhrad dětský tábor na stejnojmenné říčce. V překrásném údolí ležícím na rozhraní Karlovarského a Plzeňského kraje trávilo část svých prázdnin 81 dětí z Buštěhradu a z Berouna i okolí obou měst.

Táborníci byli ubytováni ve stanech s podsadou a někteří z nich prvně poznali život bez elektřiny, bez počítačů, televize a všech vymožeností moderní doby. Celý pobyt hráli malí táborníci celotáborovou hru "Cesta kolem světa za 14 dní", které, až na pár deštivých dnů, počasí vcelku přálo. Běžecké úseky střídalo plavání a jízda na prkně a lehátku, luštění zpráv psaných různými šiframi a Morseovou abecedou. Ty zase po nějaké době nahradila střelba ze vzduchovky, kterou si děti včetně těch nejmenších zamilovaly. Vybíjená a slepá přehazovaná mezi jednotlivými oddíly - to byl teprve ten pravý boj o celkové vítězství. Dva oddíly těch nejmenších si zatím v lese stavěly chaloupky z mechu a kapradí. U těchto staveb vydrželi špunti nejdéle. Po splnění všech úkolů a po výborném jídle odpočívali ve svých, vcelku uklizených stanech.

U dvou táborových ohňů předvedly jednotlivé oddíly, jak děti umějí zpívat za doprovodu kytary oddílových vedoucích. A když před dětmi vyslovíte: Modrý trabant a Dostihy, jsou hned ve varu. Tímto způsobem jsme strávili celé dva týdny. Při odjezdu domů se nechtělo od Střely nám ani dětem, a to dokonce ani těm, kterým se zpočátku stýskalo.

Nás dospělé sužoval hořký stín, který se snášel jako smog nad letošním táborem. Děti jsme tím nezatěžovali, ale nám, kteří na toto krásné místo jezdí každý rok již 33 let, bylo do pláče. Naše milovaná louka byla začleněna do aktivního povodňového pásma a již na ní nesmí příští rok stát ani jeden stan. Navrhované řešení Povodí Vltavy, které bez připomínek přihlíželo ke kolaudaci táborové kuchyně před dvěma lety, je neproveditelné. V prázdninové práci s dětmi chceme pokračovat i nadále, a proto si musíme najít jiné místo, kde bude možné postavit tábor tak, aby vyhovoval všem požadovaným předpisům.

Nakonec bychom chtěli ubezpečit všechny zájemce o náš tábor, že uděláme vše, co bude v našich silách, aby i příští rok strávily děti 14 dní ve stanech u vody.