Unikátní sbírka, kterou uvidíte jen v Buštěhradu

Zdroj: (heg), Náš region. Roč. 2, č. 13, 4. 7. 2007

Buštěhrad - Když se vysloví jméno Ota Pavel, vytane nám na mysli - Smrt krásných srnců, Jak jsem potkal ryby - asi jeho dvě nejznámější knihy povídek, založené na zážitcích z jeho dětství. K výročí spisovatelova narození uspořádali v Muzeu Oty Pavla u Rotta Den otevřených dveří.

"Prostory jsou malé, ale je v nich shromážděno velké množství předmětů a fotografií ze života a díla Oty Pavla, které se nám podařilo získat od jeho dvou bratrů a tří synů a od jeho přátel - sportovců, novinářů, fotografů, ilustrátorů jeho knih … V muzeu máme všechny jeho knihy a všechna jejich vydání. Je zde k vidění unikátní sbírka, kterou jinde nenajdete," říká Ivona Kasalická, členka sdružení "Buštěhrad sobě", které muzeum v roce 2002 zřídilo.

Ota Pavel se v Buštěhradu sice nenarodil, rodina se sem přistěhovala za války z Prahy, ale prožil v něm dětství. V Buštěhradu je rybník, ze kterého spolu s tatínkem Leem vylovili všechny kapry Němcům pod nosem, z Buštěhradu byli posláni do transportu babička Malvína, o rok později oba Otovi bratři a v roce 1945 i otec Leo.

Těsně před vydáním své knižní prvotiny "Dukla mezi mrakodrapy", v roce 1964 Ota Pavel vážně onemocněl maniodepresivní psychózou, se kterou zápasil až do roku 1973. Je obdivuhodné, že ve zbývajících devíti letech poznamenaných touto těžkou nevyléčitelnou psychickou nemocí stihl Ota napsat dalších sedm knih, které dodnes čtou lidé u nás i na celém světě a v nichž slova plynou vlídně jako často vzpomínaná Berounka.