Vynálezce zlepšovatel

Zdroj: (hs), Náš region. Roč. 2, č. 10, 24. 5. 2007

Buštěhrad - Na kraji Buštěhradu vedle Poldovky stojí moderní továrna. Jeden ze strojů přijel zprovoznit pravý kanadský indián. "Nikdy bych nevěřil, že podnik takhle vyroste, sháněl jsem menší pozemek," říká pan Martin Peroutka. Firma má dnes kolem 200 zaměstnanců a filiálku na Slovensku, vyrábí pro český trh a exportuje i do Ameriky.

Martin Peroutka vynálezce

Pan Martin Peroutka je velmi charismatický a přesvědčivý muž. Prokazatelně je i dobrým obchodníkem a organizátorem. Je elektroinženýr a má mnoho patentů. Z okna své firmy vidí haly Poldovky, kde sedmnáct let pracoval a realizoval svoje patenty. Mimo to má patent také na pohon ponorek. Jedna možná byla v Rusku postavena.

Martin Peroutka pracoval v Poldi do roku 1991, v roce 1989 spoluzakládal místní OF a byl kooptován do parlamentu, kde volil prezidenta Havla. „Odhlasoval jsem si zákon 105 a pak podle něj založil firmu,“ usmívá se. Stalo se tak roku 1990. „Založit firmu byla intuice. Kdybych se choval pragmaticky, nikdy bych do toho nešel,“ zamýšlí se zakladatel.

Martin Peroutka se zabývá i jinými záležitostmi, než je firma. Angažuje se mimo jiné v projektu obnovení mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze. Sloup byl vystavěn roku 1650, ale po nastolení 1. republiky byl stržen (ne jednoduše, poprvé při strhávání prasklo lano). Zatím je podle původní předlohy vytvořena replika sochy sv. Marie, která zatím stojí v Celetné ulici. Socha patří právě panu Peroutkovi.

Martin Peroutka – firma

Firma začínala v roce 1991 s výrobou papírových trubic pro termosondy (pro měření teploty roztavených kovů). Martin Peroutka se nechtěl spoléhat na úzké portfolio odběratelů a začal s výrobou traktorového papíru pro tiskárny. Po roce 1992 rozšířil výrobu o etikety a obaly a v poslední době i speciální smrštitelné obaly na lahve. Na tiskových strojích vyrábějí i hliníková víčka a speciality jako třeba parkovací lístky.

"Na vizitce máme napsáno polygrafická výroba, protože všechno, co vyrábíme, by se tam nevešlo," říká Martin Peroutka a s určitou nadsázkou pokračuje: "Technologie výroby i kvalita je srovnatelná se západem, jen jsme trochu kreativnější. Na stroji na etikety vyrábíme i hliníková víčka. Dodavatel stroje se divil, že to jde, my jsme zase nevěděli, že to nejde".