Bouchalka změnila už tisíce psích osudů

Zdroj: Lucie Černá, Náš region. Roč. 2, č. 10, 24. 5. 2007

Není snad české vesnice, kterou byste prošli, aniž by vás zpoza plůtků a zdí zahrad neprovázel štěkot místních hlídačů. V obci Bouchalka nedaleko Buštěhradu to ovšem platí dvojnásob: svůj provizorní domov tu totiž v současné době střeží na sto padesát psích nalezenců …

Buštěhrad - Útulek Bouchalka je klasický soukromý podnik, jehož majitelkou je už 21 let paní Eugenie Sychrovská. Předmětem jejího podnikání ovšem není ani prodej zvířat (protože žádný nalezený pes není jejím majetkem), ani provoz psího hotelu. To, co buštěhradský útulek živí, je pronájem kotců pro obce, s nimiž má uzavřené smlouvy (povinnost postarat se o opouštěná nebo toulavá zvířata, nalezená v jejich katastru, obcím ukládá zákon). Ročně místním útulkem projde až tisícovka zvířat, ale jak říká jeho majitelka, málokteré tu zůstane déle jak měsíc.

V oblasti Kladenska, Prahy-západ a Slánska jde o zatím jediné zařízení tohoto druhu; když už se útulek nachází ještě v jiném městě (např. v Rakovníce či Lounech), pak je určen pouze pro zvířata, která se najdou na jejich území. V roce 1986 objekt, tehdy ještě jako psí hotel, čítal asi patnáct kotců. Tři roky nato se však přeměnil na útulek a pozdějším rozšiřováním se rozrostl až na dnešních 120 kotců. Až se dořeší administrativa, přibudou k nim ještě asi dvě desítky dalších.

Láska ke zvířatům není všechno

V současnosti zde má své útočiště asi sto padesát pejsků, po záplavách jich tu prý ale bylo až dvě stě. Na toto množství připadají dva stálí zaměstnanci a další dva jako pomocná síla. Láska ke zvířatům je u nich samozřejmá (dokladem je osm malých chlupáčů, o které se paní Sychrovská stará ve svém domě), ale jak paní majitelka dodává, při výběru zaměstnanců to nehraje nejdůležitější roli. "Ošetřovatel se musí starat, aby psi měli pravidelnou stravu a čerstvou vodu, musí zajistit jejich odčervení i odblešení, musí je vykartáčovat a tak dále a tak dále. Je to mnohdy dost náročné, a proto řekne-li mi uchazeč o práci, že má rád zvířata, neznamená to, že je automaticky přijat."

Štěňátka po Vánocích netrpí

Počet přivedených zvířat nebo naopak míra jejich odbytu bývá podle paní Sychrovské víceméně stabilní. Nalezenců je možná víc snad jen v době dovolených, kdy se prý často stává, že lidé své mazlíčky nenápadně „odloží“, protože je nemají kam dát, a pak si je po dovolené zase „vyzvednou“, samozřejmě už z útulku… „Někdy zase lidé najdou štěně a rozhodnou se, že si ho osvojí. Jenže pak se vrátí z chaty domů do bytu, kde zjistí, že pejska nezvládají … A tak putuje do útulku,“ popisuje nejčastější životní osudy nalezenců paní Sychrovská.

Jejich výrazný přírůstek tu prý nezaznamenávají ani po Vánocích. "Představa, že nejvíc nechtěných štěňátek končí v těchto zařízeních po svátcích, jak často šíří média, je naprosto mylná. Přesto k nám každý rok, 26. prosincem počínaje, volají desítky lidí, jestli nemáme nějaké štěňátko. A my jim každý rok opakujeme, že opravdu nemáme," říká majitelka. Aby se však čtyřnohý miláček nestal jen jedním z "originálních" dárků, rozhodla se paní Sychrovská, že před Štědrým dnem nebudou psy vydávat.

A jak to vlastně chodí?

Pejska přivedou buď nálezci, nebo ho musí v určitých případech odchytit sama paní Sychrovská. Poté se sepíše protokol o nálezu a pejsek je odvezen do útulku, kde podstoupí lékařskou prohlídku. Ode dne nálezu pak běží třítýdenní lhůta, tzv. karanténa, během níž si ho nesmí nikdo kromě majitele vyzvednout.

Zájemci, kteří na Bouchalku přijedou, nedostanou album fotek, jako tomu v mnohých zařízeních bývá, ale mohou si vybrat přímo mezi chovanci v útulku. S pejskem, kterého si zvolí, pak navíc mohou jít na procházku a blíže ho tak poznat, což opět nebývá moc obvyklé. Poté zaměstnanci nového majitele seznámí s povahou jím vybraného pejska a se všemi náležitostmi, které jeho chov bude vyžadovat. Nutno podotknout, že jako je vybírán vhodný pes pro nového majitele, věnuje se tu pozornost i lidem - tedy tomu, zda jsou nebo nejsou s to se o vybrané zvíře správně postarat. Za psa, jak již bylo řečeno, jeho nový páníček útulku neplatí, uhradí pouze 500 Kč za očkování. Stále však musí pamatovat na to, že přihlásí-li se o psa během jednoho roku jeho původní majitel, musí mu ho ze zákona vrátit. "K tomuto ovšem dochází opravdu jen málokdy," dodává paní Sychrovská. Pejsci tu prý jména nedostávají a vlastně ani není třeba: stačí totiž jen zašustit pytlíkem s nějakou laskominou a psi se seběhnou bez delšího přemlouvání …