Noční lety ruší lidi. Letiště je omezí

Zdroj: Pavla Svedová, MF Dnes, 18. 8. 2007

Hluk trápí přes 120 tisíc obyvatel v Praze, Kladně a okolí.

Střední Čechy - Už přes týden se Karel Mach z Kladna pořádně nevyspal. Od té doby, co pražské ruzyňské letiště uzavřelo kvůli opravám hlavní ranvej, letadla vzlétají a přistávají přímo nad jeho domem. "V létě míváme v noci otevřená okna, ovšem teď se to vůbec nedá," postěžoval si. Starostové dotčených obcí se ale ve čtvrtek s vedením Letiště Praha dohodli, že od dubna budou na záložní dráze zásadně omezeny noční lety. Mezi půlnocí a pátou ranní nebudou letadla létat vůbec.

Hlavní vzletovou a přistávací dráhu uzavřelo ruzyňské letiště na 20 dní v úterý 7. srpna a veškerý provoz přesunulo na vedlejší ranvej. Tam ale letadla přilétají přes hustě osídlené čtvrti hlavního města: Bílou Horu, Ruzyni, Dědinu, Řepy, ale také přes část Kladna, Buštěhrad, Tuchlovice či Braškov. Lidem žijícím u záložní dráhy 13/31 začalo peklo.

"Situace se stává neúnosnou. Není dále možné tolerovat stav, kdy se víc než sto dvacet tisíc obyvatel Řep, ale i Kladna a dalších přilehlých obcí, v noci nemá šanci pořádně vyspat," komentoval situaci starosta šesté pražské části Tomáš Chalupa.

Srpnová uzavírka je navíc letos již třetí. Kromě pravidelné jarní údržby muselo letiště dráhu uzavřít na čtyři dny i v červnu právě kvůli problémům s novou protiskluzovou vrstvou.

"Jsme zvyklí na to, že se sem kvůli údržbě obvykle přesouvá provoz dvakrát do roka. Většinou je to ale na jaře nebo na podzim. Přeci jenom je v létě hustší provoz a navíc lidé mívají otevřená okna," uvedl kladenský primátor Dan Jiránek. Lidé si proto začali houfně stěžovat. "Ještě nikdy jsme neměli tolik stížností, jsou jich desítky," potvrdil Jiránek.

Také obyvatelům Buštěhradu na Kladensku zvýšený provoz letadel vadí. "Kdo má lehké spaní, nevyspí se. Hlavně ta velká letadla jsou slyšet," řekl místostarosta Buštěhradu Antonín Kadlec.Problém je podle Kadlece i v tom, že Buštěhrad nespadá do ochranného hlukového pásma. "Chtěli bychom, aby se tady udělala měření a naše město bylo případně zařazeno do ochranného pásma. Lidé by tak měli šanci si například vyměnit okna," vysvětlil buštěhradský místostarosta.

Kvůli vzrůstajícímu počtu stížností inicioval Jiránek s Chalupou schůzku starostů s vedením letiště. Během několikahodinového jednání se ve čtvrtek dohodli, že od dubna budou omezeny noční lety na zmiňované dráze. "Mezi půlnocí a pátou hodinou ranní bude navíc noční provoz na této dráze zcela vyloučen," uvedl Chalupa. Spokojen je i Jiránek. "Jednání považuji za úspěšné. Navíc jsme se domluvili, že změří hluk i v obcích, která nespadají do stávajícího ochranného pásma," doplnil primátor Jiránek.

Problém s hlukem má razantně vyřešit až výstavba nové paralelní ranveje, kterou chtělo letiště původně dokončit v roce 2010. Kvůli problémům s vlastnictvím pozemků se ale termín stále odsouvá a datum začátku výstavby nové dráhy není jasný.

"Pokud se podaří vybudovat novou dráhu, používání dráhy přes hustě obydlená územní klesne na minimum," řekl generální ředitel Letiště Praha Miroslav Dvořák. Podle odhadů letiště by nová dráha mohla být uvedena do provozu kolem roku 2013.