V zámku bude infocentrum

Zdroj: Antonín Tesař, MF Dnes, 14. 8. 2007

Oprava zámku v Buštěhradě bude trvat ještě několik let, poté část využije městský úřad.

Buštěhrad - Rekonstrukce zámku Buštěhrad pokračuje opravami střech, které by měly být dokončeny do konce letošního roku. Poté, co bude zámek opraven, se do jeho prostor nastěhuje místní městský úřad.

V současné době se dokončují opravy střech a krovů zámku. "Rekonstrukce se zpomalila, protože jsme zjistili, že v osmdesátých letech zde byly umístěny falešné azbestové stropy. Azbest je škodlivá látka, takže je musíme vyměnit," řekl místostarosta Buštěhradu Antonín Kadlec.

Po obnovení střechy se opravy přesunou do západního křídla. Do této části zámku se chce přestěhovat městský úřad. "V současné době sídlíme v budově mateřské školky. Vzhledem ke každoročně vzrůstajícímu počtu dětí budeme brzy muset tyto prostory uvolnit," poznamenal Kadlec. Městský úřad bude sídlit v prvním patře západního křídla zámku. V přízemí budou umístěny archivy. Pro turistické prohlídky by byla určena jen malá část zámku.

Plánem buštěhradské radnice je udělat ze zámku společenské a kulturní centrum. Kromě městského úřadu by zde mělo vzniknout také informační centrum a hlavní sál ve střední, čistě barokní části zámku chce město využít pro slavnostní příležitosti. Zatímco plán přemístění městského úřadu už je ve fázi přípravy projektu, o využití zbytku zámku budou rozhodovat především finance. "Nebudeme mít dostatek prostředků, abychom mohli celý zámek využít ke kulturním prostředkům. Prostory ve středním a východním křídle budeme pravděpodobně pronajímat soukromým institucím," podotkl Kadlec.

Město také uvažuje o využití prostor zámku ke zřízení školského a správcovského centra, muzea či vinárny. Opravy zámku v nejbližších letech ale dokončeny nebudou. "Hrubý odhad celkových nákladů na rekonstrukce je dvě stě milionů korun. Kdyby se nám v příštím roce podařilo získat dotace z fondů Evropské unie, pak by práce na zámku mohly být dokončeny do roku 2012," řekla architektka projektu Daniela Javorčeková.

Opravy západního křídla, kde má sídlit městský úřad, by za těchto podmínek podle odhadu mohly být dokončeny za čtyři roky.

Město opravuje zámek od poloviny roku 2003, kdy jej získalo do vlastnictví v dražbě. Zámek byl dražen, jelikož firma, která jej původně vlastnila, se dostala do platební neschopnosti a na její majetek byla vydána exekuce.

"Opravy každoročně pokračují stejným tempem. V letošním roce je situace o něco lepší než loni, jelikož jsme dostali více peněz z odboru ochrany kulturního dědictví ministerstva kultury," doplnila Javorčeková. V současné době je veřejnosti přístupná pouze část zámecké zahrady, která však není udržovaná.