Slávy plné město

Zdroj: Renáta Šťastná, Náš region. Roč. 2, č. 12, 21. 6. 2007

Buštěhrad Neděle 17. června byla ve znamení velkých oslav. Před 510 lety byl Buštěhradu udělen statut města a občané jsou na to dodnes hrdí.

Na jednom z náměstí vyrostlo ozvučené pódium, ne kterém se po projevu pana starosty vystřídalo mnoho účinkujících. Zazpíval Smíšený pěvecký sbor Buštěhrad pod vedením pana Jiljího Teringera, vystoupily děti s místního tanečního kroužku, zahrála kapela středověké hudby Peregrin, šermíři předvedli svoje obratné kousky a pro milovníky pohádek byla připravena tři divadelní představení.

Všechno bez nejmenšího zaváhání mistrovsky uvedl známý konferenciér Marek Veselý. Náměstí zaplnily stánky s ukázkami středověkých řemesel. K vidění byly ručně šité boty z kůže, korálkové či drátěné šperky, paličkované dekorace a perníčky z domácí dílny provoněly celé okolí. Nechyběly ani meče a erby, děti si mohly vyzkoušet brnění a drátěné košile nebo se projet na živém koni za asistence průvodce v dobovém oblečení.

Jinde nabízela šenkýřka medovinu či pivo a ochutnat jste mohli maso, upravené na ohni. Rožnila se i selátka a ti, kdo sem přišli, si nedělní pohodu pod širým nebem užívali plnými doušky.

I u stánku Informačního centra měli napilno, neboť návštěvníky zajímala spousta podrobností o městě historickém i současném.

Před polednem proběhla jako každou neděli v kostele mše, tentokrát zpívaná, a účast byla hojná.

Buštěhrad ožil. Jindy celkem klidné město zaplnila spousta lidí, kteří s úctou a vážností přijímali to, co pro ně zástupci města připravili. Díky všem za píli, čas a energii, které do příprav vložili, protože bez nich by se podobná akce neuskutečnila. A to by yla velká škoda!