Buštěhrad se na den vrátí do středověku

Zdroj: Zdeněk Kuchyňka, MF Dnes, 15. 6. 2007

Pohled na oslavy výročí

Buštěhrad - V roce 1497 povýšil král Vladislav Jagellonský Buštěhrad na městečko, a přestože letošní 510. výročí této události není tak docela kulaté, připravili v Buštěhradě na neděli oslavy.

"Žižkovo náměstí se přemění na středověký jarmark s mnoha řemeslníky, kteří předvedou staré dovednosti, s hudbou, tancem a souboji," říká Ilona Kasalická ze sdružení Buštěhrad sobě, které se na přípravě oslav podílí.

Co by si podle vás návštěvníci oslav neměli nechat ujít?

Pokud je zajímá historie, tak by se dopoledne měli vydat na prohlídku města s archeologem Petrem Juřinou, který se podílel na nedávném archeologickém výzkumu. Ten umožnil nahlédnout hlouběji do minulosti města i zdejšího hradu. Odpolední program pak začne vystoupením pěveckého sboru z Buštěhradu a dětí z místních škol. Dále pak zavede diváky do období gotiky a renesance a ukáže, jaká hudba se tehdy hrála a jak tehdy dámy a páni tančili. Na závěr nedělní oslavy je pro dospělé návštěvníky připraveno loutkové představení nazvané Zkáza adamitů.

Pamatovali jste i na děti?

Od 10 hodin si děti budou moci na Žižkově náměstí vyzkoušet brnění a další historickou zbroj, zasoutěžit si s koníkem Princem či zastřílet z luku. Odpoledne je pro ně připraveno divadelní představení Jak se hledají princezny, hry a jízda na koni.

Čeho si ceníte na životě v historickém městě?

Mezi klady bych zařadila zvláštní malebnost, kterou Buštěhrad při svém vývoji získal díky dominantnímu panoramatu zámku a navazující staré zástavbě s nepravidelnými a někde dost úzkými uličkami. Vnímavý člověk si je vědom jedinečnosti místa, kde žije. Oceňuji i jistou tajemnost některých zákoutí v nejstarších buštěhradských ulicích. Když se totiž ponoříte do historických pramenů, narazíte na řadu otazníků nebo zajímavých hypotéz o tom, jak tato místa v průběhu vývoje mohla vypadat.

A co vám naopak vadí?

K méně příjemným stránkám života ve starých památkově chráněných domech patří to, že musíte víceméně respektovat jejich stávající dispoziční řešení a při rekonstrukcích se mu přizpůsobit, i když dnes jsou požadavky na bydlení jiné než v minulosti. Často je také v nejstarší zástavbě k některým místům téměř nemožné přijet s mechanizací nebo nákladním automobilem se stavebním materiálem a všechno je potřeba dopravovat a dělat ručně.