Černá skládka u Buštěhradu začíná zaměstnávat hasiče

Zdroj: Petr Sklenička, Kladenský deník, 5. 4. 2007

Buštěhrad – Rozsáhlou černou skládku poblíž viaduktu mezi Buštěhradem a kladenskou částí Vrapice zachvátil požár. Na místo ihned vyrazili profesionální hasiči z Kladna a dobrovolníci z nedaleké Hřebče.

"V lokalitě vzplála plocha přibližně padesát metrů čtverečních. Oheň jsme dostávali pod kontrolu půl hodiny. Vzhledem k tomu, že je to skládka nepovolená a nevznikliknoua tak žádná škoda, příčinu požáru jsme nešetřili," uvedl mluvčí středočeských hasičů Ladislav Křivan. Oheň prý mohl vzniknout nedbalostí, jako například vyvezením horkého popela, nedopalkem od cigarety, v důsledku hraní dětí, samovznícením a vyloučit zcela nelze ani úmyslné zapálení.

"Černá skládka je letitý problém. Možná, že na něj chtěl někdo upozornit právě tím, že tu ve středu v podvečer zapálil pneumatiky. Příčina požářu samozřejmě může být i jiná. Lidé nás na rozšiřující se černou skládku stále upozorňují. Už loni jsme vyrozuměli soukromého majitele pozemku, aby tu zajistil úklid," sdělil starosta Buštěhradu Václav Nový.

Zjednat tu pořádek stálo vlastníka pozemku zhruba 200 tisíc korun. Poté, co místo vyčistil, netrvalo dlouho a odpadu zde začalo znovu přibývat, až se černá skládka opět rozšířila do obřích rozměrů. "Máme zájem, aby byl tento problém vyřešen komplexně a efektivně. Neustále vyzývat majitele pozemku k úklidům nemá smysl. Ti, co se tu naučili nelegálně odpadu zbavovat, se nezačnou chovat jinak," řekl starosta.

Na katastrálním úřadu Buštěhradští zjistili, že komunikace, při níž se černá skládka rozkládá, je ve skutečnosti polní cestou. "Asfaltovou komunikaci tu musel za bývalého politického režimu někdo postavit na černo. Brzy bychom se měli dozvědět, kdo je za to zodpovědný. Pokud se majetkové vztahy vyjasní, povinnost zabezpečení úklidu přejde na něho. Myslím, že kdyby tato komunikace s ohledem na plánovanou výstavbu nové silnice ve směru od kladenské průmyslové zóny byla uzavřena, většina lidí by nebyla proti," dodal Nový.