Psí útulek v Buštěhradě zaměstnal asi zvrhlíky

Zdroj: (ps), Kladenský deník, 1. 3. 2007

Buštěhrad - Hotový šok zažila v uplynulých dnech majitelka psího útulku Bouchalka Eugenie Sychrovská, když zjistila, co si dva noví zaměstnanci dovolili uvést do dohody o předání štěněte novému majiteli. K řádným doporučením připsali tužkou takové nechutnosti, jako aby nový pán na svého psa házel nudle, krmil ho vařenými kočkami a věznil v kotci o rozměrech 0,5 x 0,5 metru.

"Překvapený majitel za námi následující den přijel a zeptal se, jestli to myslíme vážně. Právem se mohl zlobit a řešit tuto záležitost přes média. S manželi Štorchovými, kteří tu pracovali déle než dva měsíce, jsem byla poslední dobou stále méně spokojená. Závěrem minulého týdne jsem jim pohrozila výpovědí a oni natruc udělali tohle," sdělila majitelka psího útulku.

Manželé byli za své nepochopitelné jednání po neúspěšném posledním varování okamžitě propuštěni. K činu se přiznali s tím, že se jednalo o legraci.

Včera ráno čekalo pracovníky Bouchalky další nemilé překvapení. Zjistili, že někdo vylomil sloup plotu a umožnil hlídacím psům, aby utekli. Jeden z nich byl zanedlouho nalezen mrtvý na blízké rychlostní komunikaci vedoucí z Prahy do Slaného. Příčinou smrti byl podle přivolaného veterináře střet s projíždějícím automobilem. Majitelka útulku si tuto událost dává do souvislosti s propuštěnou dvojicí.

"Jsem z toho zdrcená. Mrtvého Cara, jak se téměř tříletý středoasiat jmenoval, jsem měla odmalička. Bojím se, aby se v následujících dnech nestalo něco podobného nebo ještě horšího. Uvažuji o tom, že nechám celý areál monitorovat bezpečnostními kamerami," poznamenala Sychrovská.

Jak se včera dozvěděla, propuštění manželé ve věku kolem třiceti let předchozí praxi ve psím útulku předstírali. Při přijímacím pohovoru prý přitom uvedli, že mají s prací se zvířaty zkušenosti z podobného zařízení v Chrudimi. To však jeho vedení rezolutně odmítá. "V žádném případě tady nikdo takového jména nepracoval. Útulek vznikal na počátku devadesátých let a já byl u něj už od jeho vzniku. Pokud by zde tito lidé byli někdy zaměstnáni, musel bych o tom vědět. Je to nehorázné, co si někteří jedinci dovolí," rozzlobil se čestný předseda Základní organizace Českého svazu ochránců přírody 44/16 Chrudim Václav Cibulka.

Majitelce útulku vznikla usmrcením psa škoda ve výši 15 tisíc korun. "V současné době nemohu potvrdit, zda se jedná o trestný čin, nebo přestupek. Vše je předmětem šetření. Prověřujeme i další verze tohoto případu," vyjádřila se policejní mluvčí Jana Šteinerová.


Co bylo v dohodě o předání štěněte mimo jiné uvedeno:

  • Vhodná strava: kočky vařené, dušené nebo zapečené
  • Doporučené rozměry kotců: 0,5 x 0,5 metru
  • Házíme na zvířata nudle (myšleno z nosu)