Slavnostně předali čistírnu

Zdroj: (ps), Kladenský deník, 16. 2. 2007

Buštěhrad - Představitelé města, Středočeských vodáren a pověřené stavební společnosti se včera sešli v Buštěhradě u příležitosti slavnostního předání nové čistírny odpadních vod. Ta byla společně s kanalizační sítí dlouhou 18,2 kilometru vybudována za 115 milionů korun. "Na projekt jsme získali finanční prostředky formou dotací z Evropské unie, Státního fondu životního prostředí, půjčky od tohoto fondu, bankovním úvěrem a část peněz jsme vyčlenili i z vlastních zdrojů," sdělil starosta města Václav Nový. Zhruba sedm let bude nyní muset město splácet dluh SFŽP a 10 let bance. Minimálně 80 procent stávající zástavby bude letos na novou čistírnu napojeno.

Buštěhrad byl v regionu posledním městem s počtem obyvatel nad dva tisíce, které ještě nemělo vybudovanou kanalizaci. To byl přitom jeden z požadavků vstupu České republiky do EU, podle něhož musí mít všechny obce nad výše uvedený limit kanalizační síť do roku 2010.

"V Buštěhradě v současné době probíhá její zkušební provoz. Provádíme vyhodnocení toho, zda všechno funguje, jak má a je v souladu s projektem," řekl generální ředitel Středočeských vodáren Bohdan Soukup.

Stavební práce trvaly téměř rok. Místním obyvatelům přinášely komplikace v podobě krátkodobých odstávek v dodávkách pitné vody a zhoršení průjezdnosti městem. Vzhledem k tomu, že byly výkopové práce prováděny v archeologicky zajímavém prostředí, předcházel jim archeologický průzkum.

Údaje o kanalizaci

  • Výstavba nové kanalizační sítě a čistírny odpadních vod stála 115 milionů korun.
  • Vybudováno bylo 18,2 kilometru stokové sítě včetně veřejných částí domovních kanalizačních přípojek.
  • Při archeologickém průzkumu bylo objeveno pohřebiště, jehož vznik odborníci odhadují na 11. století.