Ve školkách je málo míst

Zdroj: Marcela Jurková, MF DNES, 16. 2. 2007

Kladno - Soukromá mateřská školka v Kyšicích u Unhoště byla ve středu plná nových dětí. Se svými rodiči se přišly podívat, kam v září nastoupí. Zápisy dětí do dalších předškolních zařízeních budou v kladenském regionu pokračovat až do dubna.

"O školku v Kyšicích projevilo během zápisu zájem přes dvacet rodičů, přičemž máme jen sedm volných míst. Musím přiznat, že mne to až zaskočilo," řekla ředitelka Soukromé mateřské školy, základní školy a střední školy Slunce se sídlem ve Stochově Blanka Dvořáková. Nyní zvažuje, zda se nepokusí otevřít detašované pracoviště školy například v sousedním Horním Bezděkově. Do zařízení v Kyšicích, které slouží k integraci dětí s tělesným či mentálním handicapem a zdravých dětí, dovážejí rodiče své potomky z Unhoště, Horního Bezděkova či vzdálenějšího Svárova.

Buštěhrad: dětí přibývá

Problém se zajištěním místa ve školce budou mít patrně i obyvatelé Buštěhradu a nejbližších obcí. Už loni se do zařízení hlásilo o polovinu více dětí, než školka dokázala přijmout. "Očekáváme, že i letos bude o školku velký zájem. Dětí přibývá, do města se nyní stěhují noví obyvatelé a zařízení chtějí využívat pro čtyřhodinové pobyty i maminky na mateřské dovolené," vysvětlila zástupkyně ředitelky Základní a mateřské školy v Buštěhradě Jitka Šímová.

Přiznává, že rodiče z okolních obcí budou mít s umístěním svých dětí do buštěhradského předškolního zařízení ještě větší problém. "Děti z Buštěhradu mají před dětmi z ostatních obcí přednost, i když to jsou obce, které vlastní mateřskou školu nemají. A buštěhradské děti nám kapacitu mateřské školy zaplní. Už loni jsem musela odmítnout osm zájemců, jejichž matky byly doma na mateřské dovolené," dodala Šímová. Důvodem zájmu o školku je patrně i její dobré vybavení.

Pravidla, podle nichž budou děti přijímány do mateřských škol, mají ředitelé stanovena i v dalších městech kladenského regionu. V Kladně i Slaném jsou upřednostňováni předškoláci a děti s odkladem povinné školní docházky, kteří mají trvalé bydliště ve městě. "V jedenadvaceti kladenských mateřských školách jsou dále upřednostňovány děti, které budou školku navštěvovat po celý den, teprve poté přijmeme děti, které budou do školky chodit jen na čtyři hodiny denně, aby rodiče nepřišli o rodičovský příspěvek," vysvětlila mluvčí magistrátu Petra Kučerová.

Mimokladenské děti mohou být do školky přijaty v momentě, kdy má zařízení volná místa, která nezaplní děti z Kladna. "Letos odchází ze školky kolem třiceti předškoláků, takže míst pro nové děti budeme mít na rozdíl od minulých let o něco víc. Kolik rodičů s dětmi k zápisu skutečně přijde, ale teď nedokážu odhadnout," uvedla ředitelka Mateřské školy Sluníčko v Kladně Věra Pelcová. Školka už před několika lety získala statut Zdravá mateřská škola, neboť se zaměřuje na podporu zdraví dětí. "To není jen o zdravé výživě, ale například i o kvalitních vztazích mezi dětmi," vysvětlila Pelcová.