Vandalové a zloději berou město útokem

Zdroj: Petr Sklenička, Kladenský deník, 15. 2. 2007

Buštěhrad - Problémy se sběrači kovů a vandaly nabírají poslední dobou v Buštěhradě stále větších rozměrů. Město musí pořád častěji investovat do koupě a oprav zařízení na veřejných prostranstvích.

"Přes jeden víkend tu nenechavci z ulic ukradli šestnáct litinových kanálových poklopů. Nyní sebrali další dva. Vzhledem k tomu, že jeden váží podle velikosti třicet až padesát kilogramů, lze předpokládat, že je odvážejí autem," sdělil vedoucí Technických služeb města Buštěhradu Zdeněk Formánek.

Aby řidiči se svými vozidly do děr nezapadli, instalují správci komunikací na kritická místa výstražná dopravní značení nebo nové mřížky. Jedenáct kanálových poklopů bylo odcizeno z lokality Na Chmelnici. Zde byla škoda způsobena soukromému investorovi provádějícímu výstavbu vilových domů. Krádeže však zatěžují rozpočet i samotnému městu. "Pořízení jednoho nového poklopu stojí kolem čtyř tisíc korun. Rozhodli jsme se raději pro pryžové, stejně jako to udělala Správa a údržba silnic Kladno, která již nové kanálové mřížky na své silnice instalovala. My je máme objednané a čekáme na jejich dodání," poznamenal vedoucí technických služeb.

Město musí navíc investovat do oprav demolovaných zařízení. Nedávno tu neznámí výtečníci shora prokopali střechu čekárny z plexiskla u autobusové zastávky. Jen za nákup materiálu muselo město zaplatit 15 tisíc korun. Jindy zase vandalové z těžko pochopitelných důvodů porazili sloup veřejného osvětlení na Bouchalce.

"Myslím si, že na tom, co se tu děje, mají podíl lidé z okolí, ale i někteří místní. Každou chvíli musíme něco hlásit policii. Nemůžeme říci, že by sem hlídky občas nezajížděly, ale dokud tu nebude policejní služebna, těžko proti tomu něco zmůžeme. Na zřízení městské policie nemáme peníze. Budeme proto neustále usilovat, aby zde republikoví policisté začali sloužit. Víme, že jich je nedostatek a že je to celorepublikový problém, ale chceme o této možnosti pořád jednat," vyjádřil se místostarosta Buštěhradu Antonín Kadlec.

Co se týká přibývajících případů vandalství, ale i vykrádání vozidel, někteří místní obyvatelé si to dávají do souvislosti se znovuzprovozněním místní diskotéky, která sem láká mládež z širokého okolí.

"O lokalitách, kde jsou noční podniky a zároveň vyšší riziko negativních jevů, víme a při hlídkové činnosti se na ně zaměřujeme. Problém je, že když chce někdo za každou cenu udělat něco nekalého, dokáže si k tomu najít vhodnou příležitost," řekla policejní mluvčí Jana Šteinerová.