Archeolog bude vyprávět o historii Buštěhradu

Zdroj: (zk), MF DNES, 16. 1. 2007

Kladno - Kavárna Atelier v Kročehlavech připravila na čtvrteční podvečer přednášku archeologa Tomáše Durdíka o nových archeologických objevech v Buštěhradě. Začne v 18 hodin.

Až do 15. století se dnešní Buštěhrad nazýval v souladu se svým postavením Buštěves a v jeho držení se střídali pražští měšťané s místními drobnými šlechtici. Změnu přineslo až získání vsi rodem pánů z Kolovrat, kteří zdejší tvrz přebudovali ve výstavný hrad. V roce 1497 také Kolovratové pro ves vymohli povýšení na městečko, které se od té doby nazývalo Buckov, zatímco hradu se začalo říkat Buštěhrad.

Za třicetileté války saská vojska Buštěhrad vypálila a z hradu zbyla jen ruina. Nová majitelka panství Anna Marie velkovévodkyně Toskánská se pak na počátku 18. století rozhodla postavit své barokní sídlo jinde. A svým poddaným povolila, aby si namístě zpustošeného hradu postavili domky. Protože mnozí využili ke stavbě už existujících základů hradních budov, můžete ve sklepě jednoho domu najít třeba původní hradní kapli.

Archeologické výzkumy, které předcházely loňské výstavbě kanalizace a vodovodu v areálu Starého hradu, přinesly řadu nových poznatků jak o středověkých stavbách, tak i o pohřbívání obyvatel.