Junáci připravili vydařené odpoledne

Zdroj: (kos), Kladenský deník, 8. 1. 2007

Buštěhrad - Pod záštitou města pořádal o víkendu Junák Buštěhrad tradiční Tříkrálový karneval. Jak už to bývá, skauti připravili bezvadné odpoledne, kdy sokolovna praskala ve švech pod náporem dětí.

Zvládnout rej masek byl pro Kláru Nejedlou, vedoucí oddílu Berušek, a učitelku na základní škole, velmi obtížný úkol. Vše začalo poté, co do sálu vstoupili tři Honzové, králové Jan Štanc, Jan Herold a Jan Veselý. Parket se zaplnil maskami a nebylo vůbec jednoduché vybrat v tanečním reji tu nejhezčí.

"Vedu třicet děvčat Berušek čtvrtým rokem. Rozšířili jsme se o smíšený oddíl dětí prvních a druhých tříd. Loňský rok byl úspěšný. Povedené bylo pálení čarodějnic, dětský den i dva výlety do Prahy. Ke tradicím už patří, že o výročí stojíme čestnou stráž u Památníku v Lidicích," sdělila Vlaďka Koucká.

Junáci na karneval připravili dvanáct soutěží a smích s křikem střídal pláč těch nejmenších. Dvouletý Kašpárek Tomášek dal přednost klínu maminky Lackové. Svoji maminku Ivetu Kallovou si hlídalo i stejně staré bílé kotě Nelinka. Doprovod dětí měl za úkol zachytit nejhezčí okamžiky, a tak se to tu fotoaparáty a kamerami jen hemžilo.

"Sedmým rokem vedu Zálesáky. Máme pět oddílů a celkem sto dvacet pět členů. Junák je můj velký koníček, který zabere většinu volného času," svěřil se jeden z králů, a zároveň zástupce vedoucího střediska Jan Štanc.

Děti byly napjaté, kdo z nich ceny získá. Štěstí se usmálo na tři z nich. Velké dorty za nejhezčí masky si odnesli desetiletý potápěč Vlasta Rybář, pirát z Karibiku v podání Katky Kožmínové a král Baltazar v převleku Noemi Cihlářové.