Kupte zámek: Zn. Chátrá

Zdroj: Aleš Bartl, Lidové noviny, Příloha Léto, 1. 8. 2002

Mnohé české zámky se rozpadají a jejich majitelé by je rádi prodali. K mání jsou i"za několik milionů

PRAHA - Život na zámku nemusí být pro majetnější zájemce jen snem. Realitní kanceláře nabízejí české a moravské historické objekty ke koupi za relativně nízké sumy.

Cena zámků není mnohdy vyšší než hodnota většího rodinného domu v Praze. Málokdy přesáhne třicet milionů korun. Z původních šlechtických sídel jsou však dnes často chátrající a opuštěné objekty. Například zámek v Jirnech u Prahy o pětatřiceti pokojích a s centrálním vytápěním je po částečné rekonstrukci. Od roku 1991, kdy byl vrácen původním majitelům, však zámecký areál leží ladem. "Stále probíhají různá jednání o koupi nebo pronájmu," říká jeden z jeho spolumajitelů, potomek původního vlastníka Rudolfa Josefa Jana Zubra. "Žádný zájemce však ve mně zatím nevzbudil důvěru. Často mi nejsou ani schopni říct, jak chtějí objekt využít," dodává Michal Zubr.

Kaple sloužila jako garáž

Zámek je přitom na první pohled ideální investice. Na jeho stavu se nepodepsalo ani období, kdy v něm sídlilo zemědělské družstvo a v zámecké kapli parkovala předsedova škodovka. Jirnské sídlo v sobě navíc skrývá jednu raritu. Jsou jimi téměř dvě stě let staré nástěnné malby Josefa Navrátila. Jinak je ovšem zámek vybydlený. "Všechno vybavení zmizelo během totality," říká Zubr. "Komunisté sestavili seznam sto dvanácti státních zámků, které měly zůstat zachovány. Zbytek, včetně Jirn, byl v podstatě určen k rozebrání." Zubr se rozhodně jako zámecký pán necítí. "Vlastnictví zámku je pro nás ekonomické břemeno. Polyká investice a jeho využití je stále v nedohlednu," stěžuje si. Ačkoliv jsou v zámku dva obyvatelné byty, žije v Praze.

Chátrající zámek a vzkvétající zřícenina

Městečku Buštěhrad u Prahy vévodí mohutný barokní zámek. Je však v dezolátním stavu a propadají se mu střechy. Firma Petersburg, která jej vlastní, nemá peníze na opravu. Nabízí ho ke koupi: za pět milionů korun. V Buštěhradě však již jedna zřícenina je. Ruiny hradu z patnáctého století leží přímo uprostřed městečka. V osmnáctém století tu vyrostlo několik domků, které jsou na ruiny přilepeny. Dnes je jejich majitelé za dohledu památkářů zvelebují. V jednom z domků bydlí s rodinou i Jan Kasalický. "Málokdo se může pochlubit, že jedna stěna jeho obýváku je dva a půl metru široká a šest set let stará," říká. "Dům jsme koupili v roce 1996 a nejdříve jsme odstranili necitlivé stavební úpravy minulých let. Řídili jsme se starými rytinami. Díky tomu jsme se například prokopali k hradní střílně, která nám slouží jako okno." Podobné nálezy učiní čas od času i sousedé. Jedna sousedka například objevila ve sklepě kryptu hradní kaple," dodává Kasalický. Rozkvět domů ve zříceninách je umožněn spoluprací většiny nájemníků. "Je skoro zázrak, že se tu sešli lidé, kteří sdílejí podobné hodnoty," říká Kasalický. Snaha o pomoc rozvoji města dokonce inspirovala některé obyvatele k založení občanského sdružení Buštěhrad sobě. Jeho výsledkem je mimo jiné i naučná stezka v okolí původního hradu s množstvím informačních tabulek na domech. Občanské sdružení založilo v Buštěhradě navíc i muzeum slavného buštěhradského rodáka Oty Pavla, který v Buštěhradě žil za války. "Mám dojem, že i buštěhradští starousedlíci oceňují při svých procházkách městem naši snahu o zvelebení nejstarší části městečka," říká Kasalický. "Kdyby se tak našel nějaký mecenáš, který by udělal něco se zámkem..."