Ozren Mutak - kytarový recitál

Další koncertní večer klasické hudby potvrdil, že prostorný a přitom útulný hlavní sál nově revitalizované budovy ZUŠ Buštěhrad je ideálním prostorem velmi zdařilé estetické úrovně s výtečnou akustikou, za což vděčíme pečlivé práci a vytrvalému úsilí všech zúčastněných, kteří přispěli k dokončení díla. V sále zní skvěle jak velký orchestr, tak i tišší recitálová vystoupení, jaké jsme vyslechli v úterý 6. února na koncertě virtuosa na španělskou kytaru Ozrena Mutaka z Chorvatska.

Pro svůj buštěhradský recitál vybral velice pestrý program, ve kterém jsme prošli tvorbou od starých barokních mistrů, jihoamerických a španělských skladatelů až k autorům současnosti, mj. J. A. Losyho, J. S. Bacha, D. Scarlattioho, ale i M. Llobeta, H. V. Lobose nebo A. Piazzoly. Repertoár vysokého stupně obtížnosti byl proveden naprosto bravurně a s velkým citem pro vedení melodie a ušlechtilého zvukového charakteru v lyrických i dramatických pasážích. Tradičně skvělého průvodního slova se zhostil kolega z oboru Petr Štěpán, jenž publiku přiblížil nejedno pozoruhodné tajemství ze světa klasické kytary. 

Spolu s dobrou volbou dalšího skvělého umělce pořadatele bezpochyby potěšila i skutečnost, že podobně, jako u novoročního koncertu v lednu si v pořadí druhý koncert buštěhradského KPH získal další nové diváky, kteří k nám přijeli i z míst vzdálenějších. Těšíme se proto na další program, který ve spolupráci s HAMU Praha tradičně uvede vystoupení soutěžících na letošní Mezinárodní hudební soutěži Pražského jara, která je vyhlášena pro lesní roh a housle.

 

 

Datum publikování: 8. 2. 2024

Autor článku: Martin Kosa

Autor fotografií: Jaroslav Pergl