Buštěhradští chtějí přetvořit pivovarské sklepy na kulturní centrum

Zdroj: Kateřina Nič Husárová, Kladenský deník, 5. 8. 2019

Město Buštěhrad získalo před časem do svého majetku za více než 2,5 milionu korun někdejší pivovarský dvůr a pivovarské sklepy o celkové rozloze zhruba 1500 metrů čtverečních. Původní záměr zde byl využít plochu pro potřeby podniku technických služeb. Po vzájemné domluvě se ale na radnici shodli, že by si historický prostor zasloužil vhodnější využití a posloužit by ve finále mohl pro potřeby pořádání kulturních akcí.

„Výhledově by zde mohlo vzniknout nové zázemí pro kulturní akce - divadlo, koncerty, výstavy, a podobně. Vznikl by zde také například sál větší, než máme na zámku. Nad sklepy by přibyl nový park s venkovní scénou a workoutové hřiště. Záměrem je požádat na tuto akci o dotaci určenou na regeneraci brownfieldů. Dotace podporuje veřejné kulturní, sportovní a společenské využití, veřejnou zeleň, a další nekomerční funkce,“ sdělila starostka Buštěhradu Daniela Javorčeková.

Zatím je vše jen ve fázi studie, kterou vytvořila architektka Nicol Kouřimská. Pokud by však Buštěhradští s žádostí uspěli, realizace projektu by mohla začít už v roce 2022.