Rekonstrukce buštěhradského zámku pokračuje, chystají se i další projekty

Zdroj: Kateřina Nič Husárová, Kladenský deník, 30. 8. 2018

Buštěhrad - Buštěhradský zámek, který byl před časem kompletně navrácen do majetku města, i nadále mění svoji podobu. V současné době byla dokončena oprava části sídla, kam se přestěhovalo městské informační centrum. Jak potvrdila Kladenskému deníku starostka Buštěhradu Daniela Javorčeková, podařilo se aktuálně opravit barokní část, kde je i kavárna.

„Vše je nyní pod novou fasádou, zvenku to není vidět, ale dvě místnosti v prvním a druhém patře se budou ještě dodělávat. Rádi bychom, aby tam jednou sídlili úředníci. Peníze na opravu těchto prostor se budeme pokoušet získat výhledově z nějakého jiného dotačního titulu,“ vysvětlila starostka.

Barokní část, která je nyní hotová, přišla podle starostky i s milionovou podporou Středočeského kraje na 2,5 milionu korun. Nyní se buštěhradská radnice zaměřuje na východní křídlo zámku.

Bez dotací by město ale opravy platit nemohlo. Rozpočet Buštěhradu počítá s příjmy přesahujícími 60 milionů korun, přičemž hrubý odhad nákladů na dokončení oprav zámku je zhruba 100 milionů korun.

Díky tomu, že se vedení radnice podařilo najít vhodnou výzvu zaměřenou na mimoškolní a volnočasové vzdělávání, nechali vypracovat projektový záměr na Centrum zájmového a neformálního vzdělávání ve městě Buštěhrad a okolí,“ přiblížila Daniela Javorčeková s tím, že by centrum mělo být umístěno právě ve výše zmíněném východním zámeckém křídle. Projekt, kterému dalo už zjara zastupitelstvo zelenou, je nyní v plném proudu. Vše vyjde přibližně na šedesát milionů korun.

Prostory tohoto vzdělávacího centra by mělo sloužit například buštěhradským Junákům nebo také jako pro výuku jazyků, technických či přírodovědných oborů. „V reálu tedy budou moci probíhat například jazykové, přírodovědné a IT kroužky, bude zde k dispozici dílna s 3D tiskárnou, učebny a vybavení budou moci využívat i okolní školy.

„Podat žádost chceme v listopadu, až bude hotový projekt. Do jara budeme vědět, zda dotaci získáme, a pokud ano, ještě v roce 2019 by rekonstrukce mohla začít,“ doplnila Daniela Javorčeková.

V západním, opraveném křídle zámku má sídlo buštěhradská radnice. Dvě třetiny zámku včetně téměř dvou hektarů pozemků získal kraj od Buštěhradu bezúplatně v říjnu 2010. Tehdejší vedení hejtmanství chtělo z památky vybudovat reprezentační krajské sídlo, z čehož nakonec sešlo.

Objekt je známý z korupční kauzy někdejšího hejtmana Davida Ratha (dříve ČSSD).