V buštěhradském zámku by mohlo být volnočasové vzdělávací centrum

Zdroj: Jan Brabec, Kladenský deník, 30. 6. 2018

Buštěhrad – Zdálo se to jako nekonečný příběh. Dvě třetiny chátrajícího buštěhradského zámku, tedy dřívější městské chlouby, patřily od roku 2010 kraji, který se o něj nestaral. Buštěhradští tedy usilovali o jeho navrácení do rukou města, což se také na začátku roku 2018 konečně podařilo.

Středočeský kraj městu Buštěhrad navrátil zmiňované dvě třetiny zchátralého barokního zámku s parkem. Třetinu zámku již město v minulých letech opravilo, sídlí zde Městský úřad, knihovna a infocentrum. Jak ale získat finance na opravu celého areálu? Tuhle otázku si nejednou pokládalo vedení města Buštěhrad.

„Již řadu měsíců se město intenzivně zabývá dotačními analýzami, jednáním s různými subjekty a zvažováním, jak sehnat partnery a finance na obnovu zámku, aby jej mohlo využít tak, jak potřebuje, a zároveň, aby tato akce neodčerpala finance nutné pro další důležité investice ve městě,“ vysvětluje buštěhradská starostka Daniela Javorčeková, podle které tento proces konečně přinesl výsledek. „Nabízí se vhodná dotace z IROPu (pozn. red. - Integrovaný regionální operační program) na mimoškolní a zájmové vzdělávání. Město nechalo vypracovat projektový záměr na Centrum zájmového a neformálního vzdělávání ve městě Buštěhrad a okolí,“ prozradila Daniela Javorčeková s tím, že by centrum mělo být umístěno ve východním zámeckém křídle. Projekt, kterému aktuálně dalo zastupitelstvo města zelenou, vyjde přibližně na šedesát milionů korun.

Prostory tohoto vzdělávacího centra by mělo sloužit například buštěhradským Junákům nebo také jako pro výuku jazyků, technických či přírodovědných oborů. „V reálu tedy budou moci probíhat například jazykové, přírodovědné a IT kroužky, bude zde k dispozici dílna s 3D tiskárnou, učebny a vybavení budou moci využívat i okolní školy,“ vysvětluje starostka Javorčeková. Podle té budou partnery města jednak blízký UCEEB (Univerzitní centrum energeticky úsporných budov) i Lidická galerie, která rovněž prostory bude moci využít pro své vzdělávací programy. K dispozici zde navíc bude i multimediálně vybavený víceúčelový sál.

„Bohužel, celý zámek z této dotace neopravíme, ale kdyby se podařila opravit tato část, což je zhruba polovina, bylo by to skvělé. Podání žádosti o dotaci se předpokládá někdy v listopadu 2018. Do jara budeme vědět, zda dotaci získáme, a pokud ano, ještě v roce 2019 by rekonstrukce mohla začít,“ řekla s radostí Kladenskému deníku Daniela Javorčeková.
Podpořit rekonstrukci zámku a vrátit do něj život, se snaží i hudební festival Bushfest, který se v zámecké zahradě konal poprvé v roce 2006, letos se pak uskutečnil na konci května.

„Vize je taková, že chceme, aby se festival stal tradičním. Lidem žijícím v našem krásném městě není budoucnost zámku lhostejná, nechtějí sedět jen s rukama v klíně a čekat na dotace, které bude shánět město. Sami se touží přičinit a přiložit ruku k dílu, přestože více, než velké finanční částky, přinese takováto akce spíše medializaci a projevy solidarity, a pomůže tomu, aby zámek přestal být vnímán jako symbol korupce z dob hejtmana Davida Ratha,“ zdůraznila již dříve Hedvika Servusová, členka buštěhradského kulturního výboru.