Buštěhradský zámek poskytne výhledově zázemí i spolkům

Zdroj: Kateřina Husárová, Kladenský deník, 13. 2. 2018

Buštěhrad - Buštěhradský zámek, který se po letech vrátil do majetku města, bude podroben dalším etapám nákladné rekonstrukce. Aby cenná památka mohla dobře sloužit nejen místním obyvatelům, bude zapotřebí investovat desítky milionů korun. V současné době je buštěhradský zámek opraven pouze zčásti, přičemž v západním křídle je už řadu let městský úřad.

Revitalizován byl před časem také zámecký park, který je místem pro setkávání či rekreaci příchozích. Vzhledem k tomu, že bude do zchátralého zámku i nadále zapotřebí nejméně stomilionová finanční injekce, je potřeba, aby vedení města dokázalo získat v dohledné době na projekt dotace zvenčí, přičemž rozpočet Buštěhradu na jediný rok je kolem 60 milionů korun. „Vzhledem k tomu, že se ve sklepení pod severovýchodním nárožím vyskytl lokální problém, kde se vyvalil kousek zdiva, musíme dát nejprve toto do pořádku. Není to ale žádná velká hrozba, to skutečně ne. Ošetřit to půjde. V dohledné době budu proto jednat se statikem. Zatím nemám žádné posouzení, takže nedokáži odhadnout finanční náklady,“ upřesnila Kladenskému deníku starostka Buštěhradu Daniela Javorčeková.

Co se týká rekonstrukce vloni navrácené části sídla, jsou Buštěhradští zatím ve fázi dotačních analýz. „Prostory jsou obrovské, takže budeme muset rozdělit rekonstrukci do několika etap. Rádi bychom vytvořili místo zájmovým spolkům, které zde najdou trvalé zázemí. Máme například širokou základnu Junáka. Má hodně oddílů, takže by místo v zámku jeho členové vydatně využili,“ řekla starostka.

Kromě místností pro spolkovou činnost chtějí Buštěhradští rekonstruovat ještě i společenský víceúčelový sál. Ten v budoucnu poslouží všem a dále například ochotníkům, kteří by se o sál mohli se skauty dělit a měli by v zámku výhledově také vlastní prostory.

„Zatím tam není nic, co navrhneme, to tam bude. Kromě tohoto sálu bychom rádi časem opravili také velký zámecký sál, jenž by sloužil pro účely plesů. Takový nám v Buštěhradu nejvíce chybí. V současnosti je zde jen sokolovna. Má ale omezenou kapacitu a také potřebuje opravu,“ doplnila starostka Daniela Javorčeková.

V současnosti se podle jejích slov intenzivně pracuje na dokončení části středního křídla, kde vzniká nové informační centrum. „Jedná se o místnost, která byla i před tím ve vlastnictví města. Hotovo by mělo být v dubnu či květnu,“ upřesnila starostka.

Podpořit rekonstrukci zámku a vrátit do něj život, se snaží i hudební festival Bushfest, který se v zámecké zahradě konal poprvé v roce 2006. Kromě místních kapel a muzikantů z blízkého okolí, kteří na festivalu dosud účinkovali, by rádi pořadatelé hudební svátek letos rozšířili o další produkci kapel nejen z regionu. „Vize je taková, že chceme, aby se festival stal tradičním. Pokud by dokázal získat věhlas jako nedaleký okořský festival, budeme všichni moc potěšeni. Lidem žijícím v našem krásném městě není budoucnost zámku lhostejná, nechtějí sedět jen s rukama v klíně a čekat na dotace, které bude shánět město. Sami se touží přičinit a přiložit ruku k dílu, přestože více, než velké finanční částky, přinese takováto akce spíše medializaci a projevy solidarity, a pomůže tomu, aby zámek přestal být vnímán jako symbol korupce z dob hejtmana Davida Ratha,“ zdůraznila Hedvika Servusová, členka buštěhradského kulturního výboru.

Barokní zámek s klasicistní kaplí je nejvýznamnější památkou Buštěhradu. V minulých desetiletích zámek velmi chátral. Od července roku 2003 byl ve vlastnictví města Buštěhradu. V roce 2010 byly dvě třetiny zámku převedeny do majetku Středočeského kraje, západní křídlo zůstalo městu, kde sídlí městský úřad. Obnoven a zpřístupněn je od roku 2012 i rozsáhlý zámecký park. Celý zámek opět patří Buštěhradu od loňska, kdy krajští zastupitelé schválili převod zchátralé části na město.