Kalendář akcí: 23. 3. 2023

Kulturní akce

MarZ

Čas: 19:30

Místo konání: AktOFFka Art Club

Pořadatel: AktOFFka Art Club

Někde mezi folkem, popem a jazzem leží místo jménem MarZ – hudební vesmír zpěvačky, kytaristky a písničkářky Markéty Zdeňkové. Její písně se pohybují na orbitě témat od upřímných zpovědí přes žertovné hříčky až po šamanský rituál. Píše převážně v češtině a má schopnost vytvořit nápadité melodie a zároveň zachovat přirozenost svého mateřského jazyka. Díky tomu nachází stále se rozrůstající publikum napříč žánry i generacemi.

Jádro MarZu tvoří vedle Markéty trombónista a zpěvák Štěpán Janoušek, výjimečný instrumentalista současné mladé pražské (nejen jazzové) scény. Jeho rukopis je výrazně vepsán do písňových aranžmá. Rychlostí blesku přepíná mezi jednotlivými funkcemi – kromě zmíněných nástrojů vládne v tomto uskupení i perkusím a (decentním) zvukovým efektům. První album Na rozcestí, natočené v duu, bylo zdařilým úvodem do zvukové krajiny MarZu. V roce 2018 vznikla také pětičlenná kapela a v březnu 2020 vydali své eponymní album MarZ u labelu Tranzistor. Tentokrát představí své písně v původním duu, které vás překvapí neobvyklou zvukovou pestrostí.

 

Z okolí

Zahájení výstavy Ze života a díla Oty Pavla - Lidice

Čas: 17:00 - 19:00

Místo konání: Veřejná knihovna Lidice, Tokajická 163

Pořadatel: Památník Lidice

Srdečně vás zveme na přátelské setkání v knihovně 

k zahájení malé výstavy Ze života a díla Oty Pavla.

Výstava představí dokumenty, fotografie a knihy z archivu nakladatelky Slávky Kopecké, která dílo Oty Pavla vydávala a má k němu osobní vztah. Na akci vystoupí lidické dětské pěvecké sbory pod vedením Soni Macháčkové. Komenářem výstavu doprovází Slávka Kopecká.

Přijďte si s námi zavzpomínat a připít si na každý dobrý den!