Kalendář akcí: 5. 9. 2021

Kulturní akce

Dernisáž: Výstava Fotoklubu Beroun "Čas inspirace"

Čas: 16:00 - 18:00

Místo konání: Zámek Buštěhrad, 1. patro

Pořadatel: Kulturní výbor

Kulturní výbor srdečně zve na slavnostní zakončení výstavy fotografií Fotoklubu Beroun, která je instalována v 1. patře zámku Buštěhrad. Dernisáž proběhne v neděli 5.9. od 16.00 hodin.

Na výstavě fotografií  členů Fotoklubu Beroun  s názvem "Čas inspirace" je možno shlédnout práce Mgr. Boženy Musilové, Miloslava Růžičky, Jiřího Pavlise, Martina Tománka, Jiřího Hyky,  Jana Fojtíka, Romana Vápeníka, Ing. Antonína Nádvorníka, Svatopluka Malíka a Ladislava Dvořáka staršího. Fotoklub Vznikl již v roce 1969 sloučením tří samostatných fotoklubů z okolí Berouna, čímž se stal nejstarším volným sdružením fotografů v Berouně. Počet stálých členů je celkem 12, dále jsou v něm aktivní další hostující fotografové.

Starší členové absolvovali v sedmdesátých letech minulého století lidovou konzervatoř pod vedením Jána Šmoka. V současnosti fotoklub funguje pod záštitou MKC Beroun v podobě Klubu Plzeňka, kde má prostor pro svá pravidelná pondělní setkání, a dále svoji mateřskou scénu v Galerii Holandského domu při MKC Beroun, kde každým rokem presentuje své fotografie. 

V minulosti uspořádali pozoruhodnou retrospektivní výstavu k výročí 115 letům narození významného berounského fotografa Jiřího Jeníčka, kterou pojali jako konfrontaci fotografií z míst, na kterých vznikaly tehdejší dobové fotografie. V této konfrontaci se neslo i vydání knihy Berounské reminiscence o dnes již neexistujících místech starého Berouna, do níž členové Fotoklubu Beroun přispěli svými fotkami s doprovodným slovem Rudolfa Kadeřábka. 

Účastní se pravidelně celostátního mapového okruhu Blatenská růže, spolupracuje s Muzeem Českého krasu,  Domovem seniorů TGM i s Městskou knihovnou v Berouně. Vystavovali  i mimo Beroun: v Rabasově galerii v Rakovníku, ve Zbečně, v krásném areálu Na Skalce v Mníšku pod Brdy, na zámku v Dobřichovicích, na hradě Křivoklát, KD Žebrák, LD Nučice (pravidelně již osmý rok), v Městské galerii Beroun. 

 

Součástí jejich aktivit je i vlastní přednášková činnost se zaměřením na pozitiva i negativa digitální fotografie. V letošním roce se fotoklub zapojil do nově vznikající internetové soutěže IMO Jihlava. 

 

Výstava je otevřena bez vernisáže až do začátku září, kdy proběhne dernisáž a setkání se členy fotoklubu ve výstavních prostorách 1. patra zámku Buštěhrad, termín a čas zahájení bude zveřejněn koncem srpna.