Kalendář akcí: 20. 9. 2020

Kulturní akce

Divadlo KiX: René Levínský - Dotkni se vesmíru a pokračuj. Repríza nové hry

Čas: 19:30 - 22:00

Místo konání: BokOFFka Art Club

Pořadatel: Divadlo KiX

Geny, ženy, vteřiny, aneb Na křídlech octomilky až na vrchol vědy!

Press Space To Continue – legendární herní a počítačová hláška oznamující, že bez aktivního vnějšího impulsu systém uvízne ve strnulé netečnosti. Jakmile však nedočkavý uživatel klepne do největší klávesy, věci se dají do pohybu…

Jemná lingvistická hříčka nalezená ve strojovém a význam lehce posunujícím překladu výše uvedeného pokynu nejenže dává jméno divadelní hře René Levínského jako Dotkni se vesmíru a pokračuj, kterou po pražském Národním divadle, divadle Klika a Městském divadle v Brně buštěhradští ochotníci uvádějí v lehce pozměněné verzi, ale též odkrývá až existenciálně-metafyzický rozměr tohoto téměř mimoděčného pohybu. Jenže co to vlastně znamená? Kdo, ve jménu koho a čeho se dotýká? A proč? Kam až bude pokračovat naše nedočkavost? Přijde snad Mesiáš, který bude vědět kudy dál? Je lepší uznávat staromódní étos, nebo dát jasnou zelenou vědeckému pokroku?

Ano, ano, to jsou některé z mnoha otázek, které divákovi předloží naše nová inscenace. Fiktivní(?) příběh o genetické biologii vnořený do zcela konkrétní reality však nepředkládá mnoho odpovědí, spíše naopak. Snad způsobí, že si sami položíte ještě další otázky, na něž nebudete znát odpovědi. Snad způsobí, že se dozvíte víc, než byste se odvážili zeptat. A snad tomu nakonec budete rozumět jinak, než člověk po Vaší levici či pravici, nebo nebudete rozumět ničemu včetně sebe sama, ale žádné strachy: strašlivý Sisyfos zasahuje vždy včas a Svatava Hovorková je ženou na svém místě. Nakonec, nějaký ten park k rozjímání nebo cukrárna jsou vždycky po ruce, a život vítězí. A nebo ne?