Kalendář akcí: 28. 8. 2020

Kulturní akce

Petra Ernyei Trio

Čas: 19:30 - 21:30

Místo konání: BokOFFka Art Club

Pořadatel: BokOFFka Art Club

Zpěvačka vypráví příběhy, které jsou ukryty v textech písní a předává posluchačům radost, dojetí a čistou krásu vokálního jazzu.

Petra Ernyei zazpívá písně z repertoáru slavných amerických jazzových zpěvaček a zpěváků – Ella Fitzgerald, Carmen McRay, Frank Sinatra a další. Doprovodí jí přední čeští jazzmani – Adam Tvrdý a Standa Mácha.

Petra Ernyei Jazz Trio
Petra Ernyei – zpěv
Adam Tvrdý – kytara
Stanislav Mácha – piano

Petra Ernyei – narodila jsem se v naší krásné stověžaté Praze. Moje maminka byla Češka a tatínek byl narozen v Anglii maďarsko-slovenským rodičům. Byl to právě můj otec, kdo ve mně rozdmýchal zájem o hudbu a vše, co k ní patří. Můj tatínek Andrej Ernyei byl totiž uznávaný hudebník a banjista hrající tradiční jazz. Už jako malá jsem ho s obrovským nadšením doprovázela na jeho hudebních zkouškách a koncertech. Tyto nezapomenutelné zážitky předurčily mou budoucnost. S čistou nostalgií ráda vzpomínám na můj první koncert. Proběhl v mých 18 letech na jazzovém festivalu v USA, v Sacramentu. Byl to vlastně můj oficiální začátek profesionální kariéry jazzové zpěvačky. Klíčové zkušenosti jsem sbírala v Originálním Pražském Synkopickém Orchestu, v Pražském Swingovém Orchestru a také v menších jazzových uskupeních. Od roku 2008 do 2019 jsem měla kapelu Petra Ernyei Quartet. Nyní mám tři krásné projekty, na kterých pracuji a brzy je uvedu na světlo světa. Aktuálně koncertuji na českých i zahraničních pódiích, účastním se festivalů a navštěvuji mnoho zemí, kde sdílím svou lásku k Jazzu. Můj zájem si získalo Německo, Rakousko, Norsko, Maďarsko, Portugalsko, Bulharsko a Anglie. Minulý rok jsem byla dvakrát v Moskvě a Řecku. Bylo to báječné!

Adam Tvrdý je kytarista a skladatel s expresivním multižánrovým projevem. Ve svých interpretacích a improvizacích sleduje vlastní tvůrčí myšlenky a zároveň respektuje tradice a slovník daného hudebního stylu. Vystudoval jazzovou kytaru u prof. Jaroslava Šindlera (KJJ) a klasickou kytaru u prof. Zdenka Dvořáka (MKP). Adam Tvrdý má na seznamu zkušeností spolupráce se špičkovými tuzemskými i světovými špičkami. Jako hostující kytarista se účastnil koncertů a natáčení ČNSO pod vedením skladatele maestra Ennio Morricone ve Smetanově síni Obecního domu v Praze a ve studiu Abbey Road v Londýně, kde společně natáčeli hudbu k filmu Quentina Tarantina The Hateful Eight. Díky příležitostné spolupráci s ČNSO si A. Tvrdý zahrál také např. v projektech The Beatles Night a The Hollywood Night, které s taktovkou řídil Carl David. Dalším velikánem filmové hudby, se kterými se setkal v Barrandovském nahrávacím studiu, je skladatel a trumpetista Terence Blanchard, který v Praze pracoval na hudbě k filmu Red Tails

Stanislav Mácha – Pianista Stanislav Mácha je stálicí české jazzové scény již od samého začátku 90. let. Nejdříve na sebe upozornil jako člen kvarteta The Four (spolu s Karlem Růžičkou ml., Petrem Dvorským a Jiřím Slavíčkem) a potom samozřejmě dlouholetým působením po boku basisty Roberta Balzara, ať už v rámci Robert Balzar Tria nebo pop-jazzové formace Illustratosphere.

Web kapely: www.petra-ernyei.cz

Vstupné je 150 Kč.