Kalendář akcí: 11. 6. 2019

Kulturní akce

Buštěhradský filmový klub uvádí: Obyčejný fašismus

Čas: 19:00 - 20:30

Místo konání: Informační centrum Buštěhrad

Pořadatel: Buštěhradský filmový klub a Městská knihovna Buštěhrad

Střihový historický dokument, který na příkladu fašismu odhaluje vznik totalitních režimů. Do té doby nevídané využití archivních materiálů popisuje dění v Evropě ve dvacátých až čtyřicátých letech 20. století. Film vznikal za Chruščova, po kritice kultu osobnosti, a dá se v něm jasně vysledovat podobnost mezi Mussoliniho fašismem,  Hitlerovým nacismem a Stalinovým komunismem. V ruském originálu film komentuje sám režisér Romm, v české verzi jeho monolog geniálně přemluvil Miroslav Horníček. Horníčkův komentář se sžíravou ironií (který si on sám upravoval) přispěl maximálně k oné dvojznačnosti filmu, kdy i dítěti došla podobnost nacismu, fašismu a komunismu. Však také naši soudruzi tu dvojznačnost okamžitě poznali a film nechtěli do distribuce vůbec pustit. Na festivalu v Karlových Varech předvedli film s Horníčkovo komentářem sa-motnému Rommovi a ten byl nadšen. Pak teprve jej opatrně pustili v pár kopií do kin.

Po roce 1968 to byl ale trezorový film, který jste mohli přes řadu povolení získat jen pro klubová kina a pouze na 16 mm filmu. V ČST se za celou dobu Husákovy normalizace neobjevil!

Režie a scénář: Michail Romm

 

Ostatní

BABIŠI, DEMISI! - protestní průchod Buštěhradem

Čas: 18:00

Místo konání: Kladenská, Žižkovo náměstí, Starý Hrad

Pořadatel: Veronika Richterová a Milion chvilek pro demokracii

Sejdeme se v 18.00 U Macíků (u autobusové zastávky na rohu Kladenské a Hřebečské) a projdeme po Kladenské na Žižkovo nám., Husovou a Starým Hradem, pochod zakončíme na zámku. Přímo se nabízí poté navštívit v infocentru promítání Buštěhradského filmového klubu, který od 19.00 uvádí pozoruhodný dokumentární film Obyčejný fašismus.

Tentokrát chceme být nejen vidět, ale i slyšet: s sebou vlajky, transparenty, ale i bubny, píšťalky....

Akce je plánovaná na 30 - 45 minut.

 

Ke stažení: