Kalendář akcí: 6. 4. 2019

Kulturní akce

Hroby

Termín: 8. 2. 2019 19:00 - 12. 4. 2019 19:19

Místo konání: Galerie Sýpka

Pořadatel: Galerie Sýpka a divadlo KiX

Fotografická výstava hrobů českých hřbitovů s doprovodnými akcemi na téma smrt, záhrobí, onen svět. Staré hřbitovy jsou mnohdy poslední připomínkou lidských osudů a zanikajícího osídlení zejména v pohraničních oblastech České republiky. Jsou výpovědí o nás samotných, o našem vztahu ke společnému kulturnímu dědictví a našim předkům. Bohužel tato výpověď nás mnohdy nestaví do lichotivého světla, což ukazuje právě tato výstava.

Výstava je výstupem projektu k dokumentaci a prezentaci skutečného stavu hřbitovů v České republice, realizovaného v roce 2016 spolkem Omnium.

 

Divadlo V.A.D.: Charmsovy pašije

Čas: 19:00 - 20:00

Místo konání: Vinotéka Sýpka, Kladenská 332, Buštěhrad

Pořadatel: Divadlo KiX

Životopisná koláž o Daniilu Charmsovi a jeho době.

Zahraje ruský kroužek při V.A.D.

Kdo to byl Daniil Charms?

Daniil Juvačev – Charms byl ruský meziválečný spisovatel, psal zejména krátké absurdní texty, za které byl stalinistickým režimem zakazován a perzekvován. Tento kultovní autor se čte většinou v patnácti a je populární zejména ve studentském divadle. To poukazuje na mladého ducha souboru. Ruský kroužek však nestaví jen na provařené Charmsovské klasice. Dramatizace známých absurdních textů a krátké divadelní črty se v této inscenaci prolínají s vyprávěním Charmsovy druhé ženy Mariny Maličové tak, jak ho publikovala v knize Můj manžel Daniil Charms.

Co je to Ruský kroužek?

Ruský kroužek je další z řady několika různých uskupení, které vznikají pro jednotlivé divadelní projekty na pomezí V.A.D. a okolního kladenského světa. Herci pochází jak z mateřského souboru, tak z místního hospodsko-filosofického podhoubí. Jedná se o alternativu k hlavní (a očekávané) dramaturgii divadla V.A.D. Stejně jako u předchozích projektů této sekce (L. Klíma – Jak bude po smrti, H. Kuhl – Harila) je kladen důraz na těsnou vazbu s divákem a úspornost (lenost?) v divadelních prostředcích. Minimální jsou i nároky scénografické – doposud vždy stačil stůl a pár židlí. Proto také lze zkoušet v hospodě za provozu a za vítané i nevítané asistence ostatních návštěvníků různé míry střízlivosti.

Budu inscenaci rozumět?

Ne, ale to není hlavním cílem. Inscenace je vytvořená jako koláž a jejím posláním je informovat prostřednictvím pocitů. Vnímavý divák si ale plnohodnotný informační zážitek odnese.
https://www.divadlo-vad.cz/cz/5-charmsovy-pasije.html

Vstupné: 100,- Kč

 

Městské zastupitelstvo

Ukliďme Buštěhrad

Čas: 08:30

Místo konání: Buštěhrad

Pořadatel: Výbor pro životní prostředí města Buštěhrad

Již po třetí se Buštěhrad připojuje k celostátní akci "Ukliďme Svět - ukliďme Česko".

Pokud chcete přispět k zlepšení svého prostředí, připojte se k úklidu!

Sraz v 8.30 na zámeckém nádvoří před knihovnou, s sebou doboru náladu, pracovní rukavice, pracovní oblečení a pevnou obuv.

Úklidové pytle obdržíte na místě.

Ke stažení:

 

Sportovní akce

Vycházka na Kožovou Horu

Čas: 12:00 - 17:30

Místo konání: Okolí Buštěhradu

Pořadatel: Věčně mladí senioři

Tradiční vycházka po okolí Buštěhradu nejen pro všechny mladé seniory.

Odjezd je ze stanice U Macíků autobusem č. 324 ve 12.35 hodin do Kladna, poté nastane výstup na vrchol 456 m.n.m., kde se všichni poutníci občerství a poté sestoupí zpět do nížin.

Návrat autobusem Č. 324 od ČSAD v 16.05 nebo v 17.05 hodin.

Délka trasy 7 km, nebo 10 km podle uvážení.