Kalendář akcí: 19. 2. 2019

Kulturní akce

Meotarismy

Termín: 4. 2. 2019 19:00 - 25. 2. 2019 10:00

Místo konání: MěÚ Buštěhrad

Pořadatel: Městská knihovna

Srdečně vás zveme na vernisáž výstavy Marcela Bárty - meotarismy

Marcel bárta / saxofon & David Růžička / poesie

4. 2. od 19.00 vernisáž a výstava potrvá do 25. 2.

 

Hroby

Termín: 8. 2. 2019 19:00 - 12. 4. 2019 19:19

Místo konání: Galerie Sýpka

Pořadatel: Galerie Sýpka a divadlo KiX

Fotografická výstava hrobů českých hřbitovů s doprovodnými akcemi na téma smrt, záhrobí, onen svět. Staré hřbitovy jsou mnohdy poslední připomínkou lidských osudů a zanikajícího osídlení zejména v pohraničních oblastech České republiky. Jsou výpovědí o nás samotných, o našem vztahu ke společnému kulturnímu dědictví a našim předkům. Bohužel tato výpověď nás mnohdy nestaví do lichotivého světla, což ukazuje právě tato výstava.

Výstava je výstupem projektu k dokumentaci a prezentaci skutečného stavu hřbitovů v České republice, realizovaného v roce 2016 spolkem Omnium.

 

Buštěhradský filmový klub uvádí: Paolo Sorrentino - Velká nádhera (Francie, Itálie 2013)

Čas: 19:00 - 22:00

Místo konání: Informační centrum Buštěhrad

Pořadatel: Buštěhradský filmový klub a Městská knihovna Buštěhrad

Vizuálně podmanivé komediální drama o hledání smyslu vlastní existence a smíření s věčně plynoucím časem. V příběhu stárnoucího spisovatele a novináře Jepa, kterého Sorrentino zasazuje  do prostředí "třpitivé" vysoké smetánky podmanivého Říma, po vzoru velikánů filmu Felliniho a Antonioniho podává kritiku současné společnosti žijící povrchností, přetvářkou a zaslepeností. Zoufalý babylon zbohatlíků, politiků, zločinců, filmových hvězd, umělců, intelektuálů, komplikovaných i nestálých vztahů ožívá ve starověkých budovách a gigantických římských vilách, jejichž svědkem je město Řím sledující lidské hemžení jako krásná, avšak mrtvá víla.

Tomáš Stejskal, Aktuálně.cz 29.10.2013: "Sorrentino má zvláštní dar: všechny jeho filmy jsou formálně neuvěřitelně precizní, každý střih, záběr či pohyb kamery je tu na svém místě, ale přitom nejde o nějakého "chirurga" kubrickovského tipu. Místo logiky v nich totiž vládne cit a intuice". 

V rozhovoru pro italský rozhlas režisér uvedl, že v jedné fázi pro film zvažoval název "L´Apparato Umano" (lidský přístroj, lidské zařízení), což je název fiktivní novely, jejímž autorem je hlavní postava filmu. 

Velká nádhera (Itálie, Francie 2013)
drama / komedie
141 minut

  • režie: Paolo Sorrentino
  • scénář: Paolo Sorrentino, Umberto Contarello
  • kamera: Luca Bigazzi
  • hudba: Lele Marchitelli
  • hrají: Toni Servillo, Sabrina Ferilli, Carlo Verdone, Carlo Buccirosso, Isabella Ferrari, aj.