Kalendář akcí: 5. 4. 2017

Kulturní akce

Buštěhradský filmový klub uvádí: Všechnu moc lidu Stalinovi / Naděje

Čas: 19:00 - 22:00

Místo konání: Spolková místnost městské knihovny

Pořadatel: Buštěhradský filmový klub a Městská knihovna Buštěhrad

Buštěhradský filmový klub při městské knihovně zve do moderních dějin naší země. Svým programem předjímá literární besedu městské knihovny se spisovatelem, filmovým a televizním scénáristou a novinářem Pavlem Kosatíkem s názvem Češi (viz anonci v kalendáři akcí na 11. 4.), a tentokrát uvede filmy dva.

V prvním se vrátíme do jednoho z dílů seriálu České století (režie R. Sedláček) s názvem Všechnu moc lidu Stalinovi (Česká televize, 2013), kde Kosatík rozehrává několik rozhodujících dnů, které vyústily v prodloužení totality mezi dvěma podzimními nocemi - tou v Mnichově a tou na Národní třídě - na neuvěřitelných 51 let. V pátek 20. Února 1948 se dvanáct demokratických ministrů poválečné československé vlády rozhodlo podat demisi kvůli tomu, že ministr vnitra Václav Nosek (KSČ) odvolal z funkce nekomunistické policejní ředitele a nahradil je komunisty. Jaké to asi muselo být, když jim společně s prezidentem Benešem došlo, že Gottwald se do Moskvy skutečně jezdil učit, „jak jim zakroutit krkem“? Dnes už víme, že onen osudný okamžik, od kterého už nebylo návratu, v sobě nesla hodina z jiného dne, měsíce a roku kdesi hlouběji v minulosti ještě před Mnichovem; dosud ne však všichni: že by v důsledku oné 51-leté pauzy? Pozoruhodně napínavá anatomie uchopení moci, tváří v tvář naivitě, za kterou byly trestány celé generace.

Ve druhé půli večera se díky nenapodobitelnému stylu Karla Kachyni ocitneme v autentické atmosféře rané československé totality. Staneme se svědky hereckého koncertu Rudolfa Hrušínského a Hany Hegerové ve filmu Naděje (Československo, 1963). Syrový příběh líčí osudy dvou životních ztroskotanců, mravně nahlodaného alkoholika a prostitutky, kteří se po mnoha karambolech i ubližování nakonec sblíží. Třetím velkým hráčem v této baladě o konzumaci života bez významu je pošmourné prostředí velkého průmyslového podniku, kongeniálně souznějící s charakterem příběhu. Film, který s každým dalším dnem tiše zraje v bez nadsázky národní kulturní klenot.

Oba filmy shlédneme ve spolkové místnosti městské knihovny (v přízemí vedle knihovny) ve středu 5. 4. od 19.00 hodin.