Malá letní hudba - Trojlístek výjimečných

Lehce bláznivý nápad uspořádat malé koncerty živé hudby před promítáním letního kina vznikl ještě za dlouhých dnů a týdnů během kruté koronavirové karantény, kdy jsme všichni byli izolováni jeden od druhého, nikam se nechodilo, nebylo divadlo, nezněla hudba… Z těch, kteří ihned nadšeně souhlasili, nakonec mohl přijet trojlístek výjimečných.  

Nadšenci z Kulturního spolku Butzkow a Kulturního výboru dali hlavy dohromady a již v dubnu postupně kontaktovali různé osobnosti české hudební scény s nabídkou přijet si zahrát na letní kino, a to i s výhledem, že se možná nic neuskuteční, že honorář nebude bohatý, publikum nebude četné a program bude kratší, než obvykle. Jako prvního jsme ve čtvrtek 30. 7. přivítali britského kytaristu a bluesového zpěváka Justina Lavashe, kterého znají fanoušci Moniky Načevy nebo Lenky Dusilové. Nechme zaznít hlas dlouholetého aktivního hudebníka Tomáše Zoubka (Message, Marná snaha, a.m.j): „Díky za pozvání na koncert J. L., to byla doslova trefa do černého. Spadla mi brada, a možná až do kalhot.“
Následující čtvrtek 6. 8. pódium v zámeckém parku rozezněla nenapodobitelná pěvkyně, kapelnice, skladatelka, rozhlasová, literární i hudebně-dramatické autorka, výtvarnice a vydavatelka Vladivojna La Chia. Její intimní recitál hravých a lyrických písní s kytarou byl pro mnohé velkým překvapením a stále přicházejí nadšené ohlasy - takhle ji nikdy před tím mnozí neznali, nevěděli, že Vladivojna není jenom Banana, Vladivojsko nebo večer u Krause v TV... Hlas lidu č. 2, Jiří Žitník: „Nádhera, která se jen tak nevidí, tedy spíš neslyší. A ještě v tak krásné atmosféře letního podvečera v zámeckém parku… Děkuju velice za nezapomenutelný zážitek!
Malé letní koncerty uzavřel multiinstrumentalista Tomáš Reindl se svým programem Omnion, který nám všem nabídl výlet na létajícím koberci hudebními kraji Indie, Afriky, Jižní Ameriky jako i kluby elektronické a etnické hudby, kterými prošel i staročeský chorál Svatý Václave, a nechyběl ani Pygmej myjící Pygmeje, ani amalgam Šaman Cimrman. Na ohlasy publika si ještě počkejme, již dnes ale vřele poděkujme pánům Pavlovi Vaňkovi a Martinu Filovi ze ZUŠ Buštěhrad za jejich perfektní ozvučení a bezchybný servis – a červený koberec na pódiu!

Těšíme se na přes rok, hudbě zdar a zámeckému parku zvlášť!

P. S.: S hudebníky, kteří se k nám letos nedostali, se budeme moci setkávat na jejich sólových recitálech v buštěhradské BokOFFce již od letošního podzimu. Sledujme je!

 

Datum publikování: 21. 8. 2020

Autor článku: Martin Kosa

Autor fotografií: archiv umělců - civilní portréty