Slavnostní znovuvysvěcení kapličky

17. listopadu 2019 proběhlo znovuvysvěcení opravené kapličky.

Opět jedno podzimní vydařené odpoledne. Možná tak nějak podobně se to vydařilo před sto sedmdesáti léty, kdy se poprvé světila naše kaplička na náměstí. Podle zápisu, tenkrát za velké účasti mnoha církevních i světských hodnostářů, světil českobudějovický biskup p. Jirsík také v přítomnosti všeho lidu.

Tentokrát s nemenší slávou světil kladenský zast. Vikář, farář, páter Jaroslav Kučera. Celou akci předání zrestaurované kapličky veřejnosti připravil kulturní výbor. Zahájili trubači ZUŠ fanfárou, dětský sbor pod vedením uč. Macháčkové písní. Následně paní starostka přivítala přítomné občany, představila autora projektu i zástupce firmy Akant – art, která tentokrát opravu provedla, místní firmu Houska – Douda, která nám ozlatila a usadila kříže, poděkovala sponzorům, i všem občanům, kteří svojí hojnou účastí tuto kulturní akci podpořili.

Přítomní byli odměněni dobrotami v pečené i tekuté podobě. Ty připravili jako obvykle členové spolku Butzkow a KV. Kronikář přečetl historický zápis o vzniku kapličky. Pan farář pohovořil i o tom, že Máří Magdalena, jíž je kaplička zasvěcena, byla židovka, a přesto byla prohlášena za svatou. Dětský sbor opět zazpíval, trubači zahráli, účastníci využili setkání k vzájemnému seznámení a popovídání. Dojedli, dopili a spokojeně se rozešli s pocitem, že se zase v obci něco podařilo.

K úplné spokojenosti už chybí u kapličky ještě zprovoznit zvony, a dovybavit její interiér. Zapomněl jsem ještě doplnit, že za kopii historického obrazu sv. Máří Magdaleny, která bude do budoucna ozdobou tohoto svatostánku, děkujeme Honzovi Zelenkovi.

 

Datum publikování: 20. 11. 2019

Autor článku: Jaroslav Pergl

Autor fotografií: Monika Žitníková