Potřetí i poprvé, aneb Bushfest v zámecké zahradě

Snad to byla lehká bríza, jež od noci k poledni trhala mračna nad domy, aby do města pustila další nádherný den na prahu babího léta. Snad to bylo kouzlem místa, že každý, kdo tam přišel, zářil dobrou náladou, ať už sudy válel, nebo je pil. Kdo ví, jisté je však jedno: zatímco příroda čaruje, člověk koná. Tak jak že to vlastně letos bylo ...

Třetí ročník přehlídky místních umělců „Bushfest“ uvedl v sobotu 12. 9. od jedné odpolední do jedenácté večerní osm desítek účinkujících ve třinácti hudebních tělesech a jedné baletní jednotce. Poprvé v zámeckém parku sešli se příznivci širé palety hudebních slohů, stylů a žánrů od intimního folku i dunivého melodična, lyricky poetického sborového zpěvu či hybných signálů z apalačských hor, tónů klasicky ušlechtilých či z hoře života člověka ohýbaných (blue notes). To vše v podzámčí kolem sebe rozhazovali dámy a pánové ze souborů Duha, Kramle, Marná snaha, The Furnitures, Smíšený pěvecký sbor města Buštěhradu, ZUŠ Buštěhrad, Message, Fido, Duo My, Sabotage, Bubble Cum, Bad Stone a jako vždy fenomenální Buštěhradské Šťabajzny, jejichž strhující výstup zakončil déšť zlatých konfet.

Lahoda duše vhodně byla vyvážena lahodou těla. Platících 315 dospělých, volně vpuštěných 100 dětí i 78 účinkujících mělo co jíst a pít, bylo kde najít si klidný kout k rozmluvě s přáteli (báječný čajový stan u Blesků!) a bylo vždy čisto, i kam uklidit ze sebe sama, přišla-li na člověka ta chvilka. Velký dík patří Pavlu Kovaříkovi, jehož zvukové družstvo KS Studio se navýsost skvěle ujalo role prostředníka mezi hlasivkami, trsátky, klávesami, plátky a paličkami na pódiu a kovadlinkami, třmínky a kladívky pod ním. Čestný díl díků patří též podporovatelům akce, jimiž byly společnosti Archatt (pódium), Houska & Douda (elektrická energie), Milota Kladno s.r.o. (kadibudky), jako i Kulturní výbor města Buštěhradu. Zcela zvláštní dík náleží všem dámám a pánům sousedům jako i jejich dětem a domácí zvířeně, kteří všichni bydlí v blízkosti zámeckého parku, za jejich pochopení pro celodenní plavbu mořem jemných i hutných tónů. 

Vsadím jeden víkend mytí nádobí zadara v místním DPS, že každý, kdo tam byl, spolu se mnou řekne něco jako: „to místo je vážně nádherný“.. nebo třeba: „dobře se tam dělají kotrmelcéé!“, či „ten park a lidi si jdou k duhu“ -  a nebo se možná zeptá: „a co bude příště?“ Ptejte se Milana Mudry, ten to všecko spískal!

 

Datum publikování: 15. 9. 2015

Autor článku: Martin Kosa, kulturní a grantový referent MěÚ

Autor fotografií: Jaroslav Pergl, Kulturní výbor