Buštěhrad na vodě 2015

Zataženo, místy slabý déšť nebo dešťové přeháňky, denní teploty v rozmezí  13 až 15 °C. Od severozápadu povane slabý vítr. Bio předpověď hlásí stupeň 1 - mírnou zátěž. Už v pondělí pořadatelé s obavami sledovali negativní předpověď počasí, a čím více se termín Buštěhradu na vodě 2015 blížil, tím větší byly obavy z účasti soutěžících.  Bylo zřejmé, že již třetí ročník závodů a zábavy na dolním buštěhradském rybníku bude nejen na vodě, ale vodou bude i vydatně zkrápěn.

Akce začala podle plánu ráno v 9.30 hod. v sobotu 20. června a předpověď se bohužel naplnila. Chyběli osvědčení pořadatelé, kteří byli mimo Buštěhrad, ale našlo se dost pořadatelů nových, kteří je zdařile nahradili. Tradičně pomohli jako pořadatelé Jiří Hartmann, Eliška Peslová, Jiří Blesk, Jiřina Kopsová, Jiří ml., st. a Helena Janouškovcovi, Jaroslav Pergl, Zdeňka Doležalová a Kamil Mayrhofer.

Nově nás podpořili Eliška Hrabinová v registraci soutěžících, Petr Kloubek jako záchranář, Helena Blesková, Martin Kosa, Eva Peslová a Lenka Podhrázská. 

V průběhu častých dešťových přeháněk jsme zažili i kroupy a stan pořadatelů sloužil nejednou jako útočiště před smrští pro všechny kolem. Letos poprvé se soutěžilo ve dvou kategoriích pro dvě hlavní disciplíny. První kategorie byla určena pro dospělé a druhá pro posádky, kde alespoň jeden měl méně než 12 let. Třetí soutěží byl dětský slalom, kde každé dítě dostalo malý dárek, diplom a piráta jako upomínku na akci. 

V rychlostní kanoistice v roce 2015 zvítězila v I. kategorii na prvním místě posádka J. Pacovský – S. Gallat, následovaly posádky D. Javorčeková – V. Helísek a třetí E. Gallatová – J. Janouškovec. Ve slalomu I. kategorie zvítězily na prvních dvou místech ve stejném pořadí stejné posádky, ale třetí místo získala kanoistická dvojice M. Šadová a J. Rosický. I. Kategorie byla bohužel nejméně obsazená, a tak měly šanci získat vítězné vavříny i slabší soutěžící. 

V kategorii II. se na prvních místech umístili jako nejlepší v rychlostní kanoistice Romana Dědičová – R. Dědič, kteří projeli cílem opravdu rychle a hnali před sebou po celou dobu závodu před přídí vlnu, kterou proráželi. Druzí byli Eliška a David Strnadovi a třetí Jarin a Maruška. Ve slalomu zabodovali na prvním místě Klárka Mrkvičková – J. Mrkvička, druhá byla mužská posádka s velkým nasazením Daniel Žitník a J. Žitník a třetí uzavírali tři páry nejlepších Klárka Fialová a M. Fiala. 

Počasí nám nepřálo, ale i přesto se registrovalo 27 párů posádek kánoí. Účast tedy nakonec dobrá a i pozorovatelů bylo dost. Občerstvení zajišťovaly s výbornou klobáskou a točeným pivem Potraviny u školy. Soutěžila paní starostka i ředitelka naší základní školy. Byli i dva lehce zranění Klárka M. a Aleš P., takže naše zdravotnice paní Doležalová se nenudila. 

A utonulí? Naštěstí nikdo. Pouze dva mladí soutěžící se převrátili a museli spěchat domů se usušit. Za to, že přežili, byli David S. a Petr B. oceněni medailí za zásluhy. Tentokrát bylo dost času na volné projížďky kánoí pro všechny na vodní hladině. Zejména mladší účastníci si tuto příležitost nedali ujít. 

Premiéru měla druhá část programu v netradičním plavidle. A skutečně překvapila! První plavidlo – praktické křeslo zafixované k windsurfingovému prknu se stabilizačními křídly na bocích z polystyrénu ukázal veřejnosti Jiří Žitník, Velmi abstraktní plavidlo představili Víťa Helísek, Jiří Hartmann a Eliška Peslová. Ta se jako nevěsta nechala unášet gondoliéry na velkých polystyrénových pontonech na staré manželské posteli. Asi nejpracnější plavidlo představili manželé Bleskovi. Pramici přestavěnou na vikinskou plachetnici. Mayrhoferovi se ještě „blýskli“ žlutým nafukovacím člunem, který skutečně tento den byl na vodě jediný a tedy netradiční. Představení netradičních plavidel bylo opravdu zábavné a jejím tvůrcům patří skutečné uznání za obohacení programu Buštěhradu na vodě. Protože nebyl vyhlášen výherce v této druhé části – netradiční plavidlo, dovolte, abych alespoň za sebe vyzdvihl plavidlo manželské postele, které bylo nápadité a vtipné i se svými protagonisty. Bohužel polystyrénová podložka postele praskla později pod tíhou Heleny Bleskové, která tak zahučela do vody a plavidlo již nebylo komplet. 

Na závěr tedy díky všem zúčastněným, pořadatelům, soutěžícím, příznivcům, podporovatelům – městu Buštěhrad a Mikroregionu Údolí lidického potoka a v neposlední řadě i buštěhradskému rybářskému spolku, který nám akci umožnil v daném termínu uskutečnit. Za rok zase nashledanou!

 

Datum publikování: 25. 6. 2015

Autor článku: Ing. Jiří Janouškovec, Buštěhradské fórum

Autor fotografií: Jaroslav Pergl, Kulturní výbor