Italové po 100 letech opět na Buštěhradě

U příležitosti stého výročí ukončení 1. světové války a taky stého výročí nuceného vysídlení obyvatel severní Itálie – Tridentska do Čech a na Moravu, proběhla v italském kulturním centru výstava historických  fotografií „Bohemia mia 1915 – 2015“. Slavnostního setkání se za naše město zúčastnila p. starostka ing. arch. Javorčeková.

Následující den 23. května možná někteří občané zaregistrovali, že i k nám zavítala, alespoň na krátkou návštěvu (pro nabitý program), část italských hostů. Nejprve pan Giuliano Pellegrini, který v památníku po své babičce našel vzpomínku na Buštěhrad, od její tehdejší kamarádky Františky Rottové, chtěl navštívit místo jejího tehdejšího pobytu. Obě tehdy ještě mladé dívky si po nějaký  čas po návratu do Itálie dopisovaly. Panu Václavu Levému se podařilo dohledat část této korespondence a její faksimile panu Pellegrinimu osobně předal. Toto setkání vnuků docela odvysílala Čt. v hlavních večerních zprávách. Následně proběhl pietní akt na místním hřbitově.

Starostové spřátelených obcí, za Buštěhrad p. Javorčeková a za italskou stranu předseda sdružení přátel p. Pellegrini a jejich nový starosta, pronesli krátké projevy a položili kytice u pamětní desky. Ta  připomíná ty, jimž nebylo možno se vrátit domů a natrvalo zůstávají v české zemi.

Celý akt na hřbitově doprovázel hudbou krojovaný italský soubor. Následovalo kratičké, improvizované pohoštění na parkovišti u autobusu. Hosté ochutnali typicky české speciality – slivovici a buchty. Následně pokračovali dále do Chyňavy, kde je čekal další program.

 

Datum publikování: 5. 6. 2015

Autor článku: Jaroslav Pergl, Kulturní výbor

Autor fotografií: Jaroslav Pergl, Kulturní výbor