Koncert tří sborů

Velká zodpovědnost, která ležela na bedrech členů našeho Smíšeného pěveckého sboru města Buštěhradu, skončila úspěšným průběhem Koncertu tří sborů v našem městě. Zejména naše členky, ale i mužská část sboru, pomáhaly, aby bylo vše po stránce hostitelské bez chyb.

Organizační přípravy byly učiněny samozřejmě již v dostatečném předstihu, určily se úkoly a rozdělila zodpovědnost. K pohoštění přispěli i naši sponzoři. Zejména šunky a salámů bylo až, až. Obavy z nedostatku jídla byly zbytečné. Po akci ještě hodně pokrmů zbylo. Všichni včetně hostů byli spokojeni.

Samotný program koncertu nebyl vyplněn jen třemi sbory z Buštěhradu, Kamenice nad Lípou a Jindřichova Hradce. Repertoár byl oživen i vystoupením Song Ladies z Kladna, které svým svižným a milým způsobem ukázal, že i soubor složený pouze několika žen, z nichž jejich dirigentka je současně vystupující pěvkyní, má co obecenstvu ukázat. Jejich písně zaujaly svým provedením, ale někdy i jemným humorem.

Posluchače pozdravila na úvod koncertu starostka Daniela Javorčeková a poté již následovalo vystoupení Pěveckého sboru Lípa z Kamenice nad Lípou. Tento sbor má dlouholetou tradici. Byl založen roku 1869. Vystupuje v Kamenici a jejím okolí, udržoval družební styky s německými (město Kamenz) i rakouskými partnery (město Rohrbach). Za svou činnost získal sbor řadu ocenění. Asi největším z nich je udělení čestným uznáním I. stupně od Unie českých pěveckých sborů ČR za svou dlouholetou a bohatou činnost. Nyní má sbor asi 20 členů v pokročilém věku. Od roku 1983 vede sbor Václav Martel. V Buštěhradu se sbor představil 7 skladbami. Mezi nimi zaujaly skladby od Giuseppe Verdiho z opery Nabuco – sbor Židů a ruská romance – Modrý sarafán (sarafán - ruský venkovský národní oděv žen bez rukávů). Vystoupení sboru Lípa byl posluchači po zásluze odměněn potleskem.

Následovalo zdařilé vystoupení zmiňovaného Song Ladies, které v Buštěhradě vystupovalo před 4 lety. Jde o devítičlenné ženské vokální těleso, kteří si zpívají pro radost různé žánry od lidovek po popové skladby. Jejich domovskou scénou je Vinárna Ateliér Kladno. Jedenkrát za čtvrt roku si zvou hosty na své představení. Koncertují ale i mimo Kladno. Například v Nižboru, Litoměřicích nebo Liberci. Zazpívali nám 5 skladeb. Úsměvná byla textově upravená skladba Kladno. Zavzpomínali jsme na oblíbenou píseň z 60. let  - Pátá.

Buštěhradská účast začala svým vystoupením jako třetí v pořadí. Náš sbor zazpíval 8 skladeb lidovek a duchovních písní. Smíšený pěvecký sboru města Buštěhradu působil kompaktně, sebevědomě, veden pevnou rukou (rukama) sbormistra Emila Červeného. Za hradbou vynikajících ženských sboristek se tyčila mužská část sboru, která byla nejpočetnější ze všech vystupujících sborů vůbec. Díky tomu se také písně daleko lépe ve čtyřech hlasech vyjímaly v sále místní sokolovny. V tenorech tentokrát můžeme ocenit opory sboru Miroslava Nešveru a Jaroslava Kotrouše. I bez doprovodu nástrojů zapůsobil náš sbor vyváženě a u posluchačů byl také podle toho oceněn.

Precizně ukončil sérii vystoupení Pěvecký sbor Smetana z Jindřichova Hradce. V podstatě není, co jejich vystoupení vytknout. Sbor doprovázeli živé nástroje a pod vedením Štěpána Štumpla předvedli členové sboru krásně nacvičené skladby.

Na samý závěr si všichni členové vystupujících souborů zazpívali Čechy krásné Čechy mé, a tím oficiální část skončila. Následovalo občerstvení pro hosty, výměna zkušeností, vzpomínky, společné písně. Rádi na naše hosty budeme vzpomínat, i když bychom byli rádi za delší společně strávený čas. Bohužel cesta domů byla dlouhá.

Poděkování za to, že se mohl tento koncert konat a prezentovat tak naše město patří vedení města  Buštěhrad, které buštěhradský pěvecký sbor trvale podporuje, společnosti Bazaldrin s. r. o. a spol. Rena Food s. r. o. – řeznictví a uzenářství Buštěhrad, které také tuto akci podpořily svými dary. Dále předsedovi Smíšeného pěveckého sboru města Buštěhradu Františku Paulíkovi za zvládnutí celé organizace na výbornou a Jiřímu Mühlfeitovi, jako pokladníkovi sboru, za finanční rozvržení a pokrytí společného setkání.

Aktivita našeho smíšeného sboru tím neskončila. Následující den jel sbor do Hostivic, kde zazpíval čekajícím klientům v Domově seniorů. Na dvacet posluchačů a dále další z řad personálu vyslechlo řadu písní, ale vzhledem k věku si většina posluchačů s členy sboru zazpívala staré sokolské písně a lidové písně. I zde se vystoupení sboru dočkalo ocenění. A koho z tenorů bychom mohli vyzdvihnout na tomto vystoupení? Vladislav Procházka dokázal, že přestože zpěv byl časově náročný, dobře reagoval na změny repertoáru podle přání posluchačů a jeho tenor se nedal přeslechnout.

 

Datum publikování: 5. 6. 2015

Autor článku: Ing. Jiří Janouškovec

Autor fotografií: Břetislav Kostka