Nebezpečná skládka u Buštěhradu je již zlikvidována

Zdroj: (red), Kladenské listy, 8. 2. 2018

Práce na odklízení nebezpečné skládky u Buštěhradu začaly již v loňském roce. Nacházelo se na ní odhadem pět tisíc tun odpadu, z toho tisíc tun nebezpečného. Dnes je již všechen odvezen a místo čeká na kamerové zabezpečení a rekultivaci.

Původní termín dokončení likvidace nebezpečné skládky byl stanoven až na letošní duben. Starostka Buštěhradu Daniela Javorčeková ovšem předpokládala, že se práce urychlí. Její předtucha se potvrdila. Začátkem února je odpad již odvezen a místo je čisté. 

„Práce ještě nejsou úplně u konce. Odborná firma musí celé místo dočistit a uklidit. Poté se bude dělat mírná rekultivace na místě, kde hořely odpadky. Měla by se také odtěžit zemina.  Dojde i na zabezpečení kamerami, protože chceme mít místo pod kontrolou, aby se nám tam skládka nezačala znovu tvořit,“ uvedla pro Kladenské listy starostka Buštěhradu Daniela Javorčeková. 

Silnici, na které skládka vznikla, vlastní soukromá firma. Město Buštěhrad celou akci vykonává s její pomocí. Předpokládá se tedy, že by se komunikace mohla znovu začít používat i veřejně.

„Byli bychom rádi, kdyby se silnice znovu zprovoznila, protože pak po ní mohou jezdit i nákladní automobily a vyhnou se obci,“ vyslovila své přání starostka Javorčeková.

Buštěhrad na likvidaci černé skládky získal z Národního programu životního prostředí dvanáctimilionovou dotaci. Milion korun potom poskytl Středočeský kraj.

Článek včetně fotografií na Kladenských listech