Buštěhrad se snad dočká vrácení zámku

Zdroj: Jan Brabec, Kladenský deník, 23. 7. 2017

Buštěhrad - Buštěhradští mají velký důvod k radosti, zřejmě bude městu navrácena jeho dávná chlouba. Na konci června krajská rada schválila bezúplatný převod části buštěhradského zámku, která od roku 2010 patří Středočeskému kraji, zpět do rukou města. Podle všeho by mělo být zářijové jednání krajského zastupitelstva o celé věci jen jakousi formalitou.

V jedné třetině zámku prozatím sídlí městský úřad a knihovna, zbylá část objektu do teď jen chátrala. Rekonstrukci zchátralé části sídla prosazoval někdejší hejtman David Rath, který byl nepravomocně odsouzen kvůli manipulaci se zakázkami, včetně té na opravu Buštěhradu. Minulé vedení kraje chtělo na opravu zámku využít evropské dotace, ale kvůli změně dotační politiky to podle bývalého hejtmana Miloše Petery (ČSSD) nebylo možné. V plánu byl například i reprezentativní společenský sál na pořádání plesů ve stylu pražského Žofína. O odkoupení zámku uvažoval také investor z Ukrajiny, který chtěl ze zámku udělat hotel. Vše dopadlo ale jinak.

„Na konci června krajská rada schválila vyvěšení záměru na bezúplatný převod, což je pro nás pozitivní. Znamená to, že celá situace směřuje tím správným způsobem a snad nám bude zámek nakonec také bezúplatně navrácen,“ řekla Kladenskému deníku starostka Buštěhradu Daniela Javorčeková.

Vše tedy vypadá pro Buštěhrad dobře, v cestě za navrácením zámku stojí už jen krajské zastupitelstvo. Podle starostky by se mělo jednat v tomto případě spíše o formalitu. 

Skutečnost, že od navrácení zámku zpět Buštěhradu není daleko, potvrdil také náměstek hejtmanky Středočeského kraje pro oblast kultury a památkové péče Daniel Marek: „V září rozhodne krajské zastupitelstvo. Myslím si, že je většina pro to, aby byl zámek bezúplatně navrácen městu.“

Jiný verdikt zastupitelstva si buštěhradská radnice nepřipouští, a tak již plánuje, jak se zámkem, který je v dezolátním stavu, naložit. „My nezahálíme a už teď připravujeme studii pro budoucí využití prostor. Až zámek dostaneme, chceme také požádat o dotace,“ plánuje starostka Daniela Javorčeková.

V jednom křídle by tak mělo vzniknout polyfunkční komunitní centrum, které by sloužilo kultuře, vzdělávání i sociálním službám, ale také jako zázemí pro buštěhradské spolky, včetně skautů i ochotnického divadla. V jiné části by měly zase být byty pro seniory.

„Uvažujeme i o tom, že do středního křídla umístíme galerii dětské výtvarné tvorby, jednáme o tom s Památníkem Lidice. Ten dělá mezinárodní dětskou výtvarnou soutěž a má ohromné depozitáře prací, ale chybí mu na ně prostor,“ vysvětluje starostka města, které letos hospodaří s rozpočtem kolem čtyřiceti až pětačtyřiceti milionů korun. Stav památky podle ní vyžaduje investici nejméně sta milionů korun, přesná čísla ovšem ukáží až jednotlivé projekty. Podle Daniely Javorčekové stav zámku není dobrý. „Ještě před tím, než jsme zámek v roce 2010 převedli Středočeskému kraji, jsme kompletně opravili krovy a střechu. Díky tomu je objekt stabilizovaný a ještě nějakou dobu vydrží. Kraj tam neudělal vůbec nic,“ dodává starostka.