Sluníčko vytáhlo lidi z Buštěhradu do masopustního průvodu

Zdroj: Břetislav Kostka, Kladenský deník, 5. 3. 2017

Je čas připomenutí tradičních zvyků. V dnešní době a nejen v Buštěhradě, se snaží pár jedinců o znovuzrození masopustních tradic.

Masopust byl zařazen do církevního kalendáře a tak se jeho termín určuje podle Velikonoc. Dříve se masopust držel tři dny - tučný čtvrtek, taneční neděle a maškarní úterý. Zdeněk Malý předseda výboru spolku Buštěhrad sobě s dalšími dobrovolníky pořádal masopustní průvod už posedmnácté.

„Když si vzpomenu na první ročník, byl začátek těžký. Uplynulou sobotu šlo v průvodu kolem tří set lidí. V maskách se ukázali i naši divadelní ochotníci ze souboru Kiks. Když je vidět aktivita, lidi se rádi zúčastňují. Neděláme to jen pro sebe," zdůraznil mluvčí průvodu, nepřehlédnutelný, pentlemi zdobený, ve žlutém cylindru, Zdeněk Malý, který průvod vedl i slovem.

První zastávka byla sladká. Po koblihách se jen zaprášilo, muzika se posilnila panáčky a děti z družiny základní školy zapěly. I když v průvodu chyběl medvěd, tato maska patří k tradicím masopustu, byly k vidění nápadité převleky. Průvod skončil na druhé straně města, kde následovala ochutnávka zabijačkových specialit.

K dobré náladě přispěla lidová muzika Buštěhradičan Oty Pavlici.