Kalendář akcí: 26. 8. 2017

Kulturní akce

Letní kino - ZMĚNA: Noc na Zemi

Čas: 21:00 - 23:00

Místo konání: Zámecký park

Pořadatel: Kulturní výbor

Vážené dámy, bážení pánové, milí přátelé kinematografie a zámeckého parku!
V programu Letního kina dochází v sobotu 26. 8. ke změně programu z technických důvodů. Původně uvažovaný film „Po strništi bos“ nám jeho výhradní distributor Bioscop nakonec bohužel neposkytne, neboť mění svoji distribuční strategii a do konce tohoto roku jej nabízí výhradně ve formátu dcp, který vyžaduje pro nás dosud nedostupnou technologii digitálního kina. Na dvd a jiných pro nás dostupných formátech bude film uvolněn až od ledna příštího roku, film si tedy budeme moci užít nejpozději v rámci příští sezóny letního kina v zámeckém parku.
Dekujeme za Vaše laskavé pochopení!

**

Pro poslední promítání letošního letního kina proto nabízíme setkání s jinou mimořádnou tvůrčí osobností světové kinematografie, Jimem Jarmushem. Jeho druhý film Noc na zemi (Francie / Německo / USA /Velká Británie / Japonsko, 1991) sestává z pěti komediálních povídek, odehrávajících se zároveň během jediné noci v pěti velkých městech různých kontinentů, časových pásem a jazyků. Aktéry jsou místní taxikáři a jejich pasažéři, kteří spolu projíždějí nočními ulicemi a sdílejí interiér automobilu na cestě z bodu A do bodu B.

V několika vrstvách každého z příběhů Jarmush jemně parafrázuje typické postavy, žánry a styly jednotlivých kinematografií v daných zemích a kulturách (Hollywood, newyorská škola, francouzský neobarokní film, velkohubá italskí fraška, seversky zasmušilé filmy Akiho Kaurismäkiho), což se projevuje i ve volbě motivů a příběhů, ve vyprávěcím rytmu, v přesné hudbě Toma Waitse, i v samotném hereckém obsazení „typickými“ herci té které kinematografie.

Noc na Zemi je malý, moudrý a zároveň velmi zábavný snímek, který svou okouzlující inteligencí, humorem a myšlenkovým záběrem upoutá pozornost úplně každé ctitelky a ctitele dobrého filmu.

  • Noc na Zemi (Francie / Německo / USA /Velká Británie / Japonsko, 1991)
  • komedie / drama/povídkový, 129 minut
  • Scénář a režie: Jim Jarmush
  • Kamera: Frederick Elmes
  • Hudba: Tom Waits
  • Hrají: Gena Rowlands, Winona Ryder, Armin Mueller-Stahl, Giancarlo Esposito, Roberto Benigni, Rosie Perez, Richard Boes, Béatrice Boucher, Paolo Bonacelli, Matti Pellonpää? Kari Väänänen, Sakari Kuosmanen, Pascal NŹonzi, Emile Abossolo M´bo, Lisamme Falk, aj.

Ke stažení:

 

Z okolí

Památník Lidice - Kinematograf bří Čadíků: Všechno, nebo nic

Čas: 21:00 - 23:00

Místo konání: Zahrada lidické galerie

Pořadatel: Památník Lidice

Kinematograf bratří Čadíků uvádí český film Všechno, nebo nic.

V zahradě lidické galerie film začne ve 21:00 hodin.

 

Ke stažení: