Kalendář akcí: 18. 6. 2017

Kulturní akce

Oslavy 520. výročí povýšení Buštěhradu na město

Čas: 14:00 - 17:30

Místo konání: Buštěhrad

Pořadatel: Kulturní výbor města

neděli 18. 6. proběhnou další akce, kterými si připomínáme 520. výročí povýšení Buštěhradu
na město
českým králem Vladislavem II. Jagellonským.

Tentokrát dáváme prostor dosud pohříchu méně známé historické skutečnosti a jejím neznámým aktérům, kteří učinili objev černého uhlí v našem regionu a zahájili jeho pravidelnou těžbu o dlouhou řadu desetiletí dříve, než k témuž došlo o pár kilometrů jižněji, na Kladně.

Odhalením pamětní desky významného těžaře Václava Černého, který doložitelně na Buštěhradě žil a 27. 4. 1842 zemřel v domě č.p. 1 v Palackého ulici (ještě donedávna staré radnici), si připomeneme zásadní události, které jsou u kořene bouřlivého rozvoje celého Kladenska a sním souvisejícími pozdějšími historickými událostmi.

První objev uhlí na buštěhradském panství však podle historických zápisů ohlásili Wentzel Burger a Jacob Oppelt již 18. 5. 1772. Tehdejší správce, bavorský kurfiřt Maxmilian III. Josef Wittelsbach, pak umožnil vznik pachtovního práva k pravidelné těžbě, která byla zahájena o necelé čtyři měsíce po prvním objevu dne 14. 9. 1772.

Město Buštěhrad se proto rozhodlo osadit pamětní desku na domě Václava Černého a při té příležitosti k jejímu odhalení pozvat Klub přátel hornických tradic Kladno – Mayrau a Hornickou dechovou kapelu Žehrovanka z Kladna. Odhalení na veřejném prostranství před někdejším Černého domem začíná ve 14.00 hodin.

Poté přejdeme do blízkého zámeckého parku, kde nejpozději od 15.00 hodin zahájíme Odpoledne s dechovkou v zámeckém parku nejen pro seniory. Spolu se zmíněnou Žehrovankou uslyšíme i Dětský folklórní soubor Modřenec. Akce potrvá nejméně do 17.30 hodin, občerstvení k zakoupení na místě bude zajištěno.

Vstup je volný - Zdař Bůh!

 

Ke stažení:

 

Společenské akce

Den otců na Přátelském posezení s rybáři

Termín: 17. 6. 2017 08:00 - 18. 6. 2017 06:00

Místo konání: Na Babkách

Pořadatel: Rybáři Buštěhrad

Od soboty 17. 6. od 8.00 hodin do neděle 18. 6. Ráno Rybářský spolek Buštěhrad pořádá Přátelské posezení s rybáři v rámci Dne otců s rybolovem, uzením, ochutnávkou uzených ryb a jiných pochutin.

Srdečně zvou Rybáři Buštěhrad!

Ke stažení: