Kalendář akcí: 7. 6. 2017

Kulturní akce

Závěrečný koncert žáků a výstava prací výtvarného oboru - ZUŠ Buštěhrad

Čas: 17:00

Místo konání: ZUŠ Buštěhrad

Pořadatel: ZUŠ Buštěhrad

 

Městská knihovna uvádí: Vojtěch Kyncl - Lidice. Zrození symbolu

Čas: 19:00 - 21:30

Místo konání: Spolková místnost městské knihovny

Pořadatel: Městská knihovna Buštěhrad

Evropská společnost vzpomíná zločinů druhé světové války už sedmdesítek let. Každý národ má místo, které se pro něho stalo symbolem utrpení. Jen málokteré dosáhlo světového věhlasu, byť by si to svým významem zasloužila všechna.

Lidice byly zničeny v pomstě za smrtvelitele Říšského bezpečnostního úřadu a zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha v červnu 1942. Vražda téměř všech mužů, kteří by udrželi zbraň, děsivá smrt nevinných dětí i krutý osud lidických žen zůstávají mementem lidické tragédie s nadnárodním významem.

Ve své nové knize Lidice. Zrození symbolu (Academia, 2016) autor přináší nové dokumenty z českých i zahraničních archivů, svědectví pamětníků i dokumenty dochované v rodinných archivech. Představuje Lidice jinak, než jak je známe z knih a filmů a zamýšlí se nad možnostmi nového přístupu k symbolu Lidic, který se v dobách totality (podobně jako celá řada jiných historických událostí) stal předmětem ideologické manipulace před rokem 89.

PhDr. Vojtěch Kyncl, Ph. D., (1983) vystudoval obor historie−germanistika pro střední školy na Pedagogické fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích a současně strávil tři roky na univerzitách v Irsku a Německu. Doktorské studium v oboru historie 20. století dokončil v r. 2011 na Filozofické fakultě Univerzity Pardubice. Je vědeckým pracovníkem Historického ústavu Akademie věd ČR v oddělení dějin 20. století.