Kalendář akcí: 30. 5. 2017

Kulturní akce

Městská knihovna uvádí: Jan Mrkvička - Syrská Love Story. Beseda

Čas: 19:00 - 21:30

Místo konání: Zámecký sál zámku Buštěhrad

Pořadatel: Městská knihovna Buštěhrad

Aktivisté Raghda a Ámer se poznali ve vězení. Skrze díru ve zdi. Zamilovali se do sebe, vzali se a narodili se jim tři synové.

Známý dokumentarista Sean McAllister začal točit jejich příběh v roce 2009. Raghda je v té době opět ve vězení a starost o rodinu padá na Ámera. Když Raghdu konečně propustí, jde do vězení sám dokumentarista. Rodina je v bezprostředním ohrožení, takže Ámer nakonec přesvědčí váhající Raghdu, aby Sýrii opustili. Prchají nejprve do Libanonu a odtud do Francie. Raghda v exilu bojuje se svou dvojí identitou – je manželkou a matkou i politickou aktivistkou. Sny se rozplývají, láska se mění ve vztek a zoufalství. A manželství se zdá stejně křehké jako situace v Sýrii. Svůj dokument McAllister dokončil v roce 2015.

Beseda s Janem Mrkvičkou, ředitelem Humanitární a rozvojové sekce české humanitární organizace Člověk v tísni, nabízí pohled do souvislostí s přímým účastníkem neblahých událostí v Sýrii a tamějšího velice komplikované války, která začala před šesti roky 15. Března 2011.

Promítání před besedou začne v 19.00 hodin.

Ke stažení: